facebook

Терористи виходять з-під контролю кремлівського режиму: вони хочуть продовження війни!

“Кремль і сепаратисти мають різні погляди на майбутнє Донбасу”, – розповідає Саймон Островський, американський журналіст російського походження, автор безлічі репортажів з України. У квітні 2014 побував у полоні проросійських сепаратистів. Він постійно відвідує окуповані території. Нещодавно Саймон побував в студії Голосу Америки, де спілкувався з Тетяною Ворожко.

Островський записав для телеканалу Vise News інтерв’ю з сотнями жителів підконтрольних терористам територій. «Ми зустріли в селі Широкине одну хоробру стареньку



, яка не те що нам, журналістам, сказала, що хоче, щоб сепаратисти звідти пішли. Вона це сказала Басуріну Едуарду, який є спікером так званих збройних сил “ДНР”».

«Найдивніше, що немає чогось об’єднуючого. Дуже багато людей ультраліві. Інші – ультраправі. Треті хочуть піти в якісь язичницькі слов’янські корені. І вважають, що це правильно. А четверті, православна армія і за Христа воюють. Єдине, що їх об’єднує це їх радикалізм і готовність взяти в руки зброю. І мені здається, багато хто знаходить для себе різні приводи, щоб це зробити. Але основне бажання тут взяти в руки зброю. Якщо б її не було, її і не брали б. Є і інші, які воюють на Донбасі. Це ті, кому платять, щоб вони там були, професійні найманці. Є і регулярні війська російської армії, яким наказали туди прийти. Вони там знаходяться не за власною волею. Просто виконують наказ».

Островський каже, що на підконтрольних бойовикам територіях усе тримається у суворій таємниці і важко визначити хто є хто.

«Я, можливо, спілкувався з людьми з російської армії, але я цього не знаю, тому що найбільше, що тобі скаже людина там, це те, що він з Росії і те, що він волонтер. Природно, що він тобі не скаже, що йому платять. Очевидно, що він не скаже, що він кадровий офіцер і на службі в РФ, тому що всі знають, що ця інформація заборонена, про неї не можна говорити, правила там дуже чіткі. Але ми знаємо, що російські солдати там є».

Читайте також:  Прикарпатський політолог: Найближчим часом США не надаватиме Україні летальну зброю

Хоча кадрових російських військових та сепаратистів об’єднує спільний ворог, настрої та цілі в них, на думку Островського, сильно відрізняються. Росія не бажає аби ці території стали незалежними чи увійшли до складу Росії. Кремль їх використовує в якості важеля для впливу на Україну і Захід, вважає журналіст.

«Коли Кремль щось не влаштовує, вони можуть підігріти ситуацію на Донбасі і змусити вже силою про щось домовлятися».

Але місцевих сепаратистів не влаштовує роль важеля тиску та вони мають більш радикальні погляди, ніж в Кремлі. «Вони дійсно хочуть продовження війни, вони хочуть завоювати більше територій. Вони хочуть повну незалежність», каже журналіст.

Джерело – http://ukrainian.voanews.com/content/simon-ostrovsky-ukraine-russia/2788787.html

Шукайте деталі в групі Facebook