facebook

Розставити пріоритети. Олесь Довгий про роботу київської влади

Нова столична влада не навчилася правильно розставляти пріоритети.

1627843




У підсумку прості кияни не відчули ніяких поліпшень, пише Олесь Довгий, народний депутат, колишній секретар Київради, у колонці, опублікованій у №20 журналу Корреспондент від 22 травня 2015 року.

Як корінний киянин, я не можу спокійно дивитися на те, що відбувається в столиці. Чого чекали кияни від нового мера і від нової влади? Безумовно, жорсткості і безкомпромісності. Що буде покінчено з корупційними схемами, наповниться міський бюджет, будуть захищені інтереси городян перед центральною владою.

А головне, що позитивні зміни позначаться на житті простих киян. Що в місті з’являться нові дороги і розв’язки, велосипедні доріжки, якісний і дешевий комунальний транспорт, за який не будуть змушені платити соціально незахищені верстви населення. І що всі проблеми нова київська влада вирішуватиме швидко і відразу – одним хуком і відразу в нокаут.

Але цього поки що не сталося. Звичайно, не можна сказати, що команда мера провалилася на всіх фронтах. Однак багато з досягнень були пов’язані з тим, що добре працювали попередні команди. Наприклад, була закінчена розв’язка на Поштовій площі, частково відремонтовані дороги, де левову частку роботи зробили його попередники, а команда нового мера просто завершила розпочате і записала результати до свого активу.

Варто визнати, що ми досить легко пережили зиму. Але давайте чесно відповімо собі на запитання: це заслуга київської влади або нам всім просто казково пощастило, що була тепла і практично безсніжна зима? Впорався б мер зі снігопадами, які накрили Київ на початку 2010 року або півтораметровими заметами в березні 2013-го? Поки що команда нинішнього мера тільки має пережити випробування справжньою зимою, і я не впевнений, що їй вдасться впоратися з нею краще, ніж попередникам.

Читайте також:  У Львові серед білого дня парочка зайнялася “любoщaми” на автобусній зупинці

Будь-який градоначальник повинен пам’ятати головне: що б він не робив, це має йти в першу чергу на користь городянам. Всі дії повинні бути спрямовані на те, щоб кияни не відчували себе в гостях, а були вдома.

Поки що особливої ​​турботи про людей не видно. Замість організації свят з мільйонними бюджетами краще б залатали ями на дорогах, замість показових приїздів градоначальників на велосипеді на роботу – забезпечили безпечне пересування велосипедистів по місту, замість чергового удосконалення «системи голосування» у Київраді – оновили фасади.

Але з приходом нової команди кияни не відчули покращення життя. Коли до влади прийшов Кличко, не стало гарячої води. Це, звичайно, було збігом, але символічним. У багатьох районах гарячу воду дали тільки до жовтня. І це мешканці Києва запам’ятали надовго.

Страждають і міські бюджетники. Якщо колись транспортники, працівники ЖКГ, вчителі, лікарі та інші працівники бюджетної сфери отримували свої зарплати день у день, плюс надбавки і премії, то за «демократичного» Кличка почалися затримки із зарплат. Не дивно, що працівники транспортних підприємств погрожують страйками: їм потрібно чимось годувати дітей.

Постраждали і пенсіонери. Раніше вони могли розраховувати на постійну фінансову допомогу від міської влади. Зараз мерія обмежується разовими подачками до певних свят. Причому суми цієї «матеріальної допомоги» ледве вистачить для купівлі продуктів на один сімейний обід.

Міська влада любить звеличувати свої заслуги в боротьбі з МАФами – кіосками і торговими наметами. Періодично проводяться показові рейди зі знищення цих споруд. Правда, пізніше з’ясовується, що замість двох старих кіосків на цьому ж місці виростають чотири нових, які влада вже не чіпає. І така вибірковість викликає масу питань.

Читайте також:  Адвокат розповів, чому Росія зволікає з видачею Савченко

Не вирішена і проблема незаконних забудов. По всьому місту спалахують протести з приводу будівництва спірних об’єктів. Але мерія займає дивну позицію – не підтримує ні забудовників, ні громаду, яка проти них виступає. Віддає перевагу зберігати нейтралітет, думаючи, що проблема сама розсмокчеться?

Столичні жителі вже дали оцінку міській владі: під Київрадою періодично відбуваються акції протесту, під час яких люди вимагають відставки мера. Киян обурюють необѓрунтовано високі тарифи, підвищення цін на проїзд, затримки зарплат, дороги, які не ремонтуються. Загалом, після приходу нинішньої команди кияни зіткнулися з цілою купою проблем, про які раніше і не здогадувалися. І це зовсім не радує.

Шукайте деталі в групі Facebook