facebook

Його вбили свої. Що важливіше: “распіл” гумдопомоги чи ідеї “ЛеНеРо”?

Репортаж Independent (Великобританія) з Алчевська на сході України: вбивство командира батальйону «Прізрак» говорить про розкол між промосковськими фракціями.

За тиждень до смерті Олексій Мозговий вже



говорив про загрозу загибелі. «Вони не ризикнуть робити з когось героя», – заявив він Independent. Він не міг не розуміти тих небезпек, які йому загрожували. Приблизно за два місяці до цього він ледь не загинув у схожій засідці – відбувся легкими осколковими пораненнями. Мозговий говорив, що отримував погрози на свою адресу від «продажних» людей, пов’язаних з «годівницею» гуманітарної допомоги. Але називати імена він завжди відмовлявся.

Вожаки «ЛНР» поспішили висунути теорію про те, що за це вбивство несуть відповідальність лояльні Києву диверсійні групи. Такої ж позиції дотримується і виконуючий обов’язки командира бандформування «Привид» Юрій Шевченко. «Я вважаю, що в умовах війни злочинно висувати інші версії», – сказав він Independent.

У тимчасово окупованих східних регіонах України, де панує беззаконня, в останні місяці з’явилися численні фракції терористичних угруповань. Відповідальність за напад взяла на себе «українська націоналістична група», що носить назву «Тіні». Схоже, що в батальйоні Мозгового мало хто вірить в офіційну версію про українські диверсійні групи. Відповідальний за гуманітарну допомогу заступник командира Кирило Андросов сказав, що ніколи не повірить у цю історію. «Його вбили свої», – коротко сказав він, відмовившись вдаватися в деталі.

Добре відомо, що у Мозгового були непрості відносини з лідерами регіону, призначеними з Москви. Лідери сепаратистів у Луганську, зі свого боку, не особливо приховували те, що вважають Мозгового нестерпним партнером. Після усунення інших відвертих лідерів Мозковий став найпомітнішою людиною. У січні в Луганську за підозрілих обставин був убитий командир батальйону «Бетмен» Олександр Бєднов. У цього загону були міцні зв’язки з Росією. Пізніше назад до Росії був відправлений інший польовий командир, ватажок козаків Микола Козіцин.

Читайте також:  До болі в душі....Богдан, 1998 р.н. Загинув сьогодні, 22.05.2017, на фронтах Національно-Визвольної Війни

Багато хто зараз вважає, що після вбивства Мозгового майбутнє його батальйону під загрозою. Те ж саме відбулося з батальйоном Бєднова «Бетмен», який після його смерті був тихо розформований. Представники «Прізрака» заявили, що продовжать воювати з новим командиром, проте особливої впевненості у них не було.

Джерело – http://www.independent.co.uk/news/world/europe/ukraine-crisis-the-last-days-of-aleksey-mozgovoi-rebel-hero-of-the-ghost-battalion–killed-in-an-ambush-10273837.html

Шукайте деталі в групі Facebook