facebook

Опитування: українцям погіршало, але вони сподіваються на краще

Згідно із опитуванням, українці також мають нижчі очікування щодо безробіття, інфляції та девальвації гривні.

1629595




Згідно із останнім опитуванням GfK Україна, у квітні оцінки українцями власного матеріального становища погіршилися, а очікування щодо розвитку економіки дещо покращилися порівняно із березнем поточного року.

Загалом, у квітні оцінка поточного стану справ споживачами погіршилася на 2,2 пункти. При цьому індекс поточного особистого матеріального становища втратив 4,6 пункти, і дорівнює лише 23 пунктам.

Натомість очікування щодо розвитку економіки країни покращилися на 0,8 пункти, і дорівнюють 45 пунктам. При цьому покращення пов’язане не із очікуваннями покращення особистих фінансів, а із сподіваннями на позитивні зрушення в економіці впродовж року. Втім, очікування щодо зростання української економіки серед учасників опитування залишилися незмінними – на рівні 63,1 пункти.

Згідно із опитуванням, українці також мають нижчі очікування щодо безробіття, інфляції та девальвації гривні.

“Зростання цін негативно відбивається на поточному матеріальному становищі громадян, водночас дещо покращуються економічні очікування. Подальша динаміка споживчих настроїв в значній мірі залежатиме від того, наскільки урядові та НБУ вдасться стримувати інфляцію заходами жорсткої фіскальної та монетарної політики, не зашкоджуючи відновленню ділової активності”, – вважають аналітики GfK Україна.

GfK Україна проводить дослідження споживчих настроїв серед українців від червня 2000 року. Значення індексів можуть змінюватися від 0 до 200, і показник менше 100 пунктів означає, що у суспільстві переважають негативні економічні настрої та очікування.

Рік тому, у червні 2014 оцінки поточної ситуації були на рівні 60 пунктів, а очікування – вищі за 70 пунктів.

За 2014 рік українська економіка скоротилася на 6,8%. За даними державного комітету статистики, у І кварталі 2015 року український ВВП зменшився на 17,6% у порівнянні із відповідним періодом минулого року. У квітні споживча інфляція перевищила 60% у річному вимірі, а від початку року динаміка зростання цін сягнула 37,1%.

Читайте також:  Весняний коридор затемнень і зростальний Місяць 20-квітня-5-травня-2023 року: що на нас чекає в цей час

За даними Державної служби статистики, у січні-квітні 2015 року обсяги роздрібної торгівлі в Україні скоротилися на 25,3% порівняно з відповідним періодом 2014 року.

Джерело: ВВС Україна

Шукайте деталі в групі Facebook