facebook

Металургійному комбінату Ахметова відключають світло

Відключення Запоріжсталі від електропостачання загрожує техногенною та екологічною катастрофами, говорить гендиректор.

1631476




Запорізький металургійний комбінат Запоріжсталь, що входить до групи Метінвест Ріната Ахметова, у п’ятницю отримав офіційне повідомлення від державного підприємства Запоріжобленерго про відключення подачі електроенергії, повідомляється в прес-релізі компанії.

При цьому наголошується, що 22 травня комбінат Запоріжсталь незаконно відключили від автоматичного відшкодування ПДВ. Тим самим, комбінат поставили в умови дефіциту обігових коштів, необхідних для проведення обов’язкових платежів державним монополістам за поставлені енергоносії.

“Складається враження, що у комбінату цілеспрямовано штучним чином були вимиті обігові кошти перед проведенням важливих платежів. Такі дії з боку влади можна розглядати або як непрофесіоналізм, який веде до повного розвалу економіки і вбиває вітчизняні підприємства. Або такі дії слід розцінювати як планомірну кампанію зі знищення комбінату і його трудового колективу. Відчуття, що своєю ефективною роботою ми просто комусь заважаємо”, – заявив генеральний директор комбінату Запоріжсталь Ростислав Шурма.

За його словами, відключення від електроенергії металургійного гіганта призведе до екологічної та техногенної катастроф. Різке відключення систем газо- і водоочищення, агрегатів з величезною кількістю рідкого металу, судин і котлів високого тиску загрожує масштабними технологічними аваріями, які загрожують життю та здоров’ю людей.

Ліквідувати наслідки аварій внаслідок відключення від електроенергії і запустити виробництво вимагає колосальних коштів і часу, що в нинішніх умовах означає практично загибель комбінату – найбільшого містоутворювального підприємства Запорізької області та України. Зупинка працюючого підприємства призведе до недоотримання бюджетами всіх рівнів мільярдів гривень.

У прес-релізі уточнюється, що зараз загальний борг держави перед комбінатом Запоріжсталь з відшкодування ПДВ становить близько 650 млн грн. Заборгованість комбінату за поставку електроенергії перед державним монополістом – компанією Запоріжобленерго – близько 98 млн грн. Раніше комбінат вчасно і в необхідному обсязі оплачував електроенергію, яку спожив в рамках своєї виробничої діяльності.

Читайте також:  Туберкульозний центр Івано-Франківська отримав рентген-апарат від Фонду Ріната Ахметова

Як повідомлялося, раніше про зупинку роботи заявили на двох заводах бізнесмена Дмитра Фірташа. Холдинг Ostchem зупиняє Черкаський ПАТ “Азот” та ПАТ “Рівнеазот”.

Шукайте деталі в групі Facebook