facebook

Вступ України в НАТО: стратегія без шансу на втілення?

Українське керівництво навперебій заявляє про необхідність вступу країни до НАТО. Альянс же закликає Київ до втілення реформ.

1631441


Інтеграція до ЄС та формування умов для вступу в НАТО мають стати основними напрямками державної політики України у сфері безпеки у наступні п’ять років. Такі пріоритети визначені у стратегії національної безпеки та оборони України, яку днями затвердив український президент Петро Порошенко.

Наприкінці минулого року Україна вже відмовилася від позаблокового статусу, який у 2010 році за ініціативою тодішнього президента Віктора Януковича був закріплений у стратегічних документах. Тож тепер нова українська влада прагне надолужити втрачений час, аби поновити тісну співпрацю з Північноатлантичним альянсом. “Ми скасували ганебний статус позаблоковості, і ті, хто говорив і стверджував про таку позаблоковість, мають зараз понести відповідальність, бо вони разом з тими, хто зруйнував Збройні сили, дозволили критично опустити рівень безпеки, за який сьогодні платить вся наша держава”, – заявив президент Петро Порошенко під час 8-го Київського форуму з безпеки.

Спочатку реформи

Однак поки в Україні все ще шукають винних у зміні зовнішньополітичного курсу за режиму Януковича, в НАТО закликають українську сторону проводити реформи, не даючи наразі жодної обіцянки щодо перспективи членства в Північноатлантичному альянсі. На переконання заступника генерального секретаря НАТО Александера Вершбоу, українській владі нині важливо зосередитися на виконанні ухваленої стратегії та проводити реформи, зокрема щодо боротьби з корупцією. “Ми підтвердили свою рішучість у зміцненні наших країн-членів, подвоюємо кількість військових сил НАТО на кордонах з Росією Ми створили цілих п’ять фондів допомоги Україні в нинішньому конфлікті. Ми чуємо, що Україні важко проводити реформи під час війни, але час не чекає, ваші військові повинні бути на вищому рівні готовності, без цього неможливо буде проводити інші реформи”, – сказав Александер Вершбоу під час відео-конференції на 8-му Київському форумі з безпеки.

Читайте також:  Українець наполягав, що нічого не знав про незаконний вантаж: У Польщі вилучили рекордну партію бурштину

Представник НАТО вважає, що затвердження Україною своєї стратегії нацбезпеки та оборони є важливим кроком для збереження цілісності країни. “І наші радники, і представники відповідних українських міністерств і структур працювали разом над цим документом. І я думаю, що ця нова стратегія безпеки, військової безпеки – це те, що повинно допомогти Україні в її боротьбі за цілісність і незалежність”, – розповів Александер Вершбоу.

Нереалістична стратегія?

В українському уряді погоджуються, що поки ще не сповна використовують можливості трастових фондів Альянсу на підтримку України, і обіцяють переглянути це. Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк погоджується, що країні зарано подавати заявку на вступ в НАТО, але не тому що Україна поки не готова вступити в Північноатлантичний альянс, а тому що не всі країни-члени готові її підтримати на даному етапі. “Всі прекрасно розуміють те, що на сьогоднішньому етапі, навіть якщо ми подамо заявку в НАТО, я не думаю, що буде одностайне голосування країн-членів НАТО”, – визнав прем’єр.

Схожої думки і секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов. “Будемо реалістами. Поки у нас йде війна, країни Альянсу не приймуть нас до свого складу і не візьмуть за нас відповідальність за ті безчинства, які робить Росія на нашій території”, – зауважив Турчинов, оцінюючи спроможність українського влади виконати свою стратегію з нацбезпеки та оборони, де йдеться, зокрема, й про плани України вступити в НАТО. Водночас він зазначив, що країна не має більше альтернативи, аніж поступово інтегруватися в ЄС та Північноатлантичний альянс.

Джерело: Українська служба DW

Шукайте деталі в групі Facebook