facebook

Прикарпатці вшанували розстріляних енкаведистами жертв Дем’янового Лазу

Кількасот людей прийшли у неділю до меморіального комплексу «Дем’янів Лаз» в Івано-Франківську на панахиду і віче-реквієм, щоб вшанувати пам’ять розстріляних у 1941 році енкаведистами понад півтисячі в’язнів Станіславської та інших тюрем, а також пом’янути всіх невинно вбитих українців.

Панахиду, за традицією на Зелені свята, відслужили священики кількох конфесій.

«Це місце для нас, дітей українського роду, прикарпатців є найсвятішим – тут спочивають невинно вбиті, замучені, закатовані наші батьки, діди, прадіди, а в цьому році в цьому місці ми молимося і за нових вбитих, котрі на сході України боронять батьківщину, український народ, боронять нашу волю і незалежність», – сказав владика Української греко-католицької церкви, митрополит Івано-Франківський Володимир (Війтишин).

На вічі-реквіємі, крім міських чиновників, представників громадськості, музейників та пересічних прикарпатців, були також учасники розкопок в Дем’яновому Лазі 1989-го року Роман Круцик, Іван Павликівський, Степан Каспрук. Вони пригадують, що 26 років тому на перше віче пам’яті прийшло майже півмільйона людей.

Кілька днів тому на цвинтарі біля меморіального комплексу «Дем’янів Лаз» поховали 34-річного івано-франківця, молодшого сержанта 72-ї окремої механізованої бригади Тараса Шевченка, який загинув при виконанні бойового завдання біля населеного пункту Гранітне на Донеччині.

Дем’янів Лаз – урочище біля Івано-Франківська, місце масових розстрілів в’язнів з тюрми НКВД. Розстріли проводили в кінці червня перед відступом радянських військ в 1941 році. Під час розкопок тут знайшли людські кістки і змогли ідентифікувати 524 людини.

Джерело – http://www.radiosvoboda.org/content/news/27046058.html


Читайте також:  Скільки Франківськ витратить на святкування Дня міста? Кошторис

Шукайте деталі в групі Facebook