facebook

З квітня українці перестануть платити за “комуналку”

З 1 квітня українці перестануть платити за “комуналку”. Зокрема йде мова про газ. Населення почне накопичувати борги через нереальні для українців цифри.

komunalni_platezhi



 

Про це заявив директор Інституту міста Олександр Сергієнко, передає “businessua”. “Несплата торкнеться, перш за все, жителів квартир. Адже відключити газ у квартирі неможливо”, – зауважив експерт.

Він зазначив, що здорожчання комунальних тарифів восени минулого року призвело до падіння рівня платежів за комунальні послуги по всій Україні. “Це лише три місяці останнього року. Платежі скоротились з 99 відсотків до 92-х відсотків. Якщо взяти окремо по місяцях, то скорочення платежів було подекуди на 70-80 відсотків.

В столиці не платила половина жителів”, – сказав він. Уряд в свою чергу сподівається згладити розміри тарифів субсидіями. “Недосконала програма житлових субсидій – просто гра в соціальний популізм. Тепер треба два документи, щоб отримати її: декларація про доходи і документ-заява. Але є дві уроджених її вади. Встановлені соціальні нормативи дуже занижені.

Взяті були зі статистичного дослідження, при неправильній вибірці. Опитування проводилось серед користувачів субсидій, а їх отримують найбідніші. Серед них — дві третини одинокі пенсіонери.

Зрозуміло, що вони мало користуються комунальними послугами. От і вийшло, що місячну норму розрахували 6 кубів газу на місяць. Холодної води — 2,4 кубів, гарячої — 1,6 кубів на місяць. Хоча в середньому кияни споживають 5,5 кубів і 3,5 кубів відповідно. В інших регіонах буває ще більше.

Виходить, що всім, хто звернувся, на 2,4 і 1,6 дадуть субсидію. А все, що більше цих нормативів має оплачуватись за драконівськими тарифами”, – наголосив Сергієнко. Нагадаємо, з 1 квітня зросте ціна на газ для підприємств теплокомуненерго у 2,2 разу – до 2 934 грн за тисячу кубометрів, а також мінімальний тариф на газ для населення у 3,3 рази – до 3 600 грн за тисячу кубометрів.

Читайте також:  Українцям скасували пеню і штрафи за несплату комуналки: Шмигаль розкрив подробиці

Згідно з рішенням, мінімальний тариф для населення встановлюється в опалювальний сезон з 1 жовтня по 30 квітня при споживанні до 200 кубометрів на місяць. Якщо більше – 7 188 грн.

Шукайте деталі в групі Facebook