facebook

ОБСЄ опублікувала спецдоповідь про бої в районі Мар’їнки

Починаючи з вечора 2 червня, спостерігався рух великої кількості важких озброєнь ДНР в напрямку контактної лінії в районі Мар’їнки

1634184




Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ в Україні поширила в ніч на четвер, 4 червня, спеціальну доповідь щодо ситуації навколо Мар’їнки Донецької області, де в середу вранці розгорнулися бойові дії.

У доповіді повідомляється, що починаючи з вечора вівторка, СММ спостерігала зі свого пункту за 14 кілометрів від Мар’їнки рух великої кількості важких озброєнь самопроголошеної Донецької народної республіки в сторону контактної лінії в районі Мар’їнки. З-поміж техніки, зафіксованої СММ, були танки, 122-міліметрові гармати, колона БМП, військові вантажівки. У ранні години 3 червня спостерігачі зафіксували обстріли з артилерії і систем залпового вогню з позицій ДНР.

Також і спостерігачі, які перебували в центрі Донецька, чули кілька вихідних залпів з реактивних знарядь і близько 100 пострілів з важкої артилерії, спрямованих у бік Донецька. У проміжку з 7:00 до 8:00 патруль СММ перебував за 6-9 кілометрів на схід від Мар’їнки і бачив сім танків Т-64, розвернутих в західному напрямку, і чув вихідні залпи із систем реактивного вогню.

Також о 6:00  безпілотник ОБСЄ зафіксував інтенсивний обстріл перехрестя доріг за 3,5 кілометра на північний захід від Мар’їнки, а о 15:30 –  чотири самохідні 152-міліметрові гаубиці “Акація” за 9 кілометрів на південний схід від міста.

Між 10:45 і 12:11 СММ зробила кілька спроб зв’язатися з високопоставленими представниками ДНР, щоб домовитися про припинення бойових дій навколо Мар’їнки. Вони були або недоступні, або не хотіли говорити з СММ, йдеться в доповіді.

О 15:00 СММ отримала листа від Міністерства оборони України, в якому повідомлялося, що ВСУ розмістить на контактній лінії важкі озброєння, щоб впоратися з “реальною загрозою”, яку представляють бойові дії в Мар’їнці, що почалися, за їхнім твердженням, о 6:00.

Читайте також:  Бойовики пригрозили спостерігачам ОБСЄ розстрілом ? звіт ОБСЄ

Потім українські офіційні особи офіційно визнали, що використовували важкі озброєння. О 15:00 представник Росії у Спільній центрі з координації та контролю (СЦКК) повідомив СММ, що о 17:00 настане припинення вогню в районі Мар’їнки. О 21:00 він підтвердив, що ситуація залишається спокійною, зазначається в доповіді.

Також увечері в середу як представники силовиків, так і самопроголошеної ДНР підтвердили СММ, що Мар’їнка залишається під контролем Києва.

За добу до лікарень Дніпропетровська надійшло понад 30 поранених бійців АТО

Як повідомляв Кореспондент.net, цілий день 3 червня тривали бої у західній околиці Донецька. До 19:20 було заявлено про припинення вогню під Мар’їнкою.

Українські військові повідомляли про те, що вони відбили атаки сепаратистів, але були змушені повернути на бойові позиції важку артилерію.

Сепаратисти, своєю чергою, заявляли, що не штурмують Мар’їнку, а військові самі залишають населений пункт. Пізніше в ДНР звинуватили військових у повномасштабних бойових діях в Донецьку, зокрема у застосуванні забороненої важкої зброї.

Шукайте деталі в групі Facebook