facebook

Євросоюз допоможе Україні заплатити за російський газ взимку

Євросоюз допоможе Україні розрахуватись за майбутні поставки російського газу взимку, зазначають у Брюсселі.

1634218


Тристоронні переговори щодо постачань газу, які відбулися у Брюсселі у вівторок, 2 червня, за участі експертів Єврокомісії з питань енергетики та представників російського і українського міністерств, у Євросоюзі називають “дуже конструктивними”. “Сторони на даний момент готують проект спільного протоколу на підставі низки проведених зустрічей на експертному рівні. Мета цього протоколу – знайти рішення, яке забезпечило би постачання газу на зимовий сезон 2015/2016 років”, – повідомила DW речниця Єврокомісії. За її словами, консультації буде продовжено, аби протягом наступних тижнів підготувати ґрунт для тристоронньої зустрічі на міністерському рівні.

Грошима допоможуть, але без гарантій?

У Єврокомісії заявляють, що, як і минулої зими, допоможуть Україні з отриманням кредитів на закупівлю газу. “Європейська комісія підтверджує, що і надалі докладатиме зусиль, аби знайти адекватні фінансові рішення у співпраці з міжнародним співтовариством і міжнародними фінансовими інституціями, зокрема з Європейським банком реконструкції і розвитку та Міжнародним валютним фоном”, – йдеться у заяві відомства. За словами речниці Єврокомісії, спільно з ЄБРР і МВФ Брюссель і Київ шукатимуть можливості забезпечити передплату за постачання газу наступної зими.

Однак брати на себе фінансові гарантії, як того вимагає Росія, Брюссель, схоже, не збирається. “Це справа, яка вирішуватиметься в рамках двосторонніх відносин між Україною і ЄС”, – зазначило джерело DW у Єврокомісії. Співрозмовник підтвердив, що відповідні переговори між Києвом і Брюсселем вже ведуться. У Брюсселі скептично оцінюють вимогу, озвучену напередодні міністром енергетики Росії Олександром Новаком. “Ми хотіли б, щоб у цьому документі (угоді на постачання газу наступної зими – Ред.) були зобов’язання України щодо закупівлі газу і закачування у ПСГ (підземні сховища газу – Ред.), обсяги та зобов’язання європейської сторони, яка взяла б на себе питання надання фінансової допомоги”, – сказав Новак журналістам у Брюсселі перед початком тристоронньої зустрічі у вівторок. Російський міністр вказав на те, що в України існують проблеми з грошима, аби наповнювати газом сховища.

Читайте також:  ООН: Домогосподарства Донбасу отримають близько 7 тисяч курчат

Джерело: Українська служба DW

Шукайте деталі в групі Facebook