facebook

Вчені знайшли родича динозавра трицератопса

Тварина мала незвичайний розмір і форму рогів, а також щитоподібний гребінь в задній частині черепа.

 1635087



Вчені опублікували результати десятирічних досліджень кісток рогатого динозавра, виявленого в скелях на березі річки Олдмен в Канаді. Палеонтологи вважають, що тварина була близьким родичем динозавра трицератопса, однак зовні й способом життя від нього відрізнялася, пишеться в журналі Current Biology.

У Канаді знайшли стежку динозаврів віком понад 100 мільйонів років

“Цей вид – виходець з географічного регіону Альберта, де ми і раніше знаходили останки рогатих динозаврів. Нова знахідка являє собою найбільш повний і добре збережений кістяк, який дозволяє нам дізнатися більше про цей вид”, – пише один з авторів дослідження Калеб Браун.

Відмінні риси цього динозавра – незвичайний розмір і форма рогів, розташованих на морді, а також щитоподібний гребінь в задній частині черепа. “Головною особливістю цього виду можна вважати його щитоподібний гребінь. Він складається з великих п’ятикутних пластин, спрямованих назовні, і однієї великої пластини-піку, розташованої по центру. Здається, ніби у динозавра була присутня корона”, – розповідає Браун.


Royall Tyrrell Museum
Вчені досліджують останки рогатого динозавра

Динозавр отримав офіційну назву Regaliceratops peterhewsi на честь Пітера Хьюза, що виявив його останки.

Рогаті динозаври еволюційно розділилися на дві групи-підродини – хасмозавріни, для яких характерні великі роги над очима, малий ріг на носі і довга оборка-гребінь, і центрозавріни, які відрізняються великим рогом на носі, малими рогами над очима і короткою воланом-гребенем. Знайдений представник відноситься до групи центрозаврінов.

На думку вчених, новий динозавр є прекрасним прикладом еволюційної конвергенції рогатих ящерів: це означає, що роги і гребені розвивалися у двох різних підродин незалежно один від одного.

Читайте також:  Фісташки рятують від стресу

Шукайте деталі в групі Facebook