facebook

Неоімперська місія “неоімператора” завершується: “РуSSкій міръ” на грані краху!

Як повідомляє “Forbes”, Українська православна церква Московського патріархату – УПЦ МП – швидко втрачає своїх членів, так як українці не бажають



належати до церкви, яку вважають лише придатком російського режиму, що розриває країну на частини.

Якщо українські церкви почнуть у масовому порядку виходити з підпорядкування Кірілла, це суттєво зменшить число віруючих, які перебувають під владою Москви. При цьому українська православна громада стане однією з найбільших у світі.

Російська православна церква – РПЦ, у структуру якої входить УПЦ МП, під керівництвом патріарха Кірілла активно здійснює просування ідей кремлівсько-путінського режиму під назвою “РуSSкій міръ”.

Путін виправдовує анексію Криму головним чином піднесеною риторикою, стверджуючи, що Крим «має сакральне значення для Росії, як Храмова гора для євреїв і мусульман».

Однак, у Криму під владою Росії всі віруючі, які не належать РПЦ, піддаються суворим обмеженням. Багато релігійних лідерів повідомляють про те, що спецслужби ведуть за ними стеження, а співробітники ФСБ викликають їх на допити. Поліція проводить рейди і здійснює тиск на єврейські синагоги, численні мусульманські мечеті і християнські організації, які вважаються «західними» або проукраїнськими, скажімо, Свідки Єгови.

Переважна більшість кримських релігійних лідерів не з числа РПЦ, особливо котрі мають українське і інше громадянство, були видворені з півострова, або їм загрожує така перспектива. Так, з півострова виселено приблизно два десятки турецьких імамів, які працювали там до анексії. Будинок архієпископа Української православної церкви Київського патріархату в Сімферополі і Криму спалений. Равин об’єднання громад прогресивного іудаїзму Михайло Капустін був вигнаний з Криму, коли різко засудив російську агресію.

В утримуваних повстанцями районах східної України священики РПЦ благословляють російських солдатів і проросійських терористів.

Читайте також:  Смeртeльнa ДТП на Заході України: За кермом Volvo перебував 23-річний хлопець

Оскільки серед проросійських бойовиків превалюють погляди, які поширюються РПЦ, не можна вважати несподіванкою появу численних повідомлень про те, що проросійські повстанці тероризують віруючих, які не належать до РПЦ, викрадають їх, катують і вбивають. Вожаки самопроголошеної «Донецької Народної Республіки», що оголосила РПЦ своєю офіційною церквою, особливо агресивно закручують гайки іншим віруючим. Багато протестантів та інші віруючі не з РПЦ змушені виїжджати в Харків. За останні кілька місяців біля міста виник табір біженців, куди з Донецька втікали від переслідувань віруючі, які не належать до РПЦ.

Бандити “ДНР” закрили Донецький християнський університет, який є євангелічним. Вигнані зі своїх постів пастори повідомляють, що терористи захоплюють протестантські церковні приміщення і використовують їх як склади для зберігання зброї. Пастор євангельської церкви «Слово життя» в Донецьку Косяк повідомив, що в його церкву увірвалися озброєні бандити, заявивши, що храм буде знищений, і пригрозили священикам і прихожанам розстрілом, якщо ті будуть протестувати. Human Rights Watch повідомляє про численні факти неправомірних арештів і тортур. Так, в одному з випадків євангельського пастора з Донецька заарештували і піддали катуванням просто за те, що він проводив міжконфесійний молитовний марафон за мир і єдність в цьому регіоні.

Переслідуванням піддаються латинські і грецькі католики, причому особливу увагу привернула до себе греко-католицька церква, що базується в основному на заході України, тому що вона є проєвропейською і активно підтримала протестуючих на Майдані. Апостольський нунцій на Україні Томас Галліксон (Thomas Gullickson) заявив: «Ті заяви, які останнім часом виходять з Кремля, практично не залишають сумнівів у ворожості і нетерпимості російського православ’я до українських греко-католиків». Він попередив, що УГКЦ «загрожує повне зникнення як у Криму через дії російських “властєй”, так і на сході України через дії проросійських бойовиків.

Читайте також:  Винуватців "п'яних" ДТП штрафуватимуть на суму до 100 тисяч гривень

Віруючі Української православної церкви Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви, католики, протестанти та інші, зі свого боку, допомагають українським солдатам в їх боротьбі з терористами та російськими військами на сході України. Патріарх незалежної Української православної церкви Філарет безпосередньо оскаржив домагання Путіна на високу духовність, нарікаючи на те, що російський президент «вводить деяких людей в оману, і вони думають, що їхній керівник дійсно захищає традиційні духовні і моральні цінності від безчинств глобалізації. Але плоди його дій, які вчить нас оцінювати Євангеліє, говорять зовсім про інше». Філарет закликав Путіна «припинити сіяти зло і смерть, і покаятися».

Путін своїми агресивними неоімперськими діями при підбурюванні войовничого російського православ’я аж ніяк не створює нову православну імперію. Швидше, він відштовхує від себе народи, що живуть на російській периферії, а тому він навряд чи досягне успіху в будівництві «Русскава міра».

Джерело – http://www.forbes.com/sites/paulcoyer/2015/06/04/putins-holy-war-and-the-disintegration-of-the-russian-world/

Шукайте деталі в групі Facebook