facebook

Партія прем’єра Туреччини втратила статус правлячої

Партія справедливості і розвитку отримує 40,94% голосів або 259 крісел в 550-місцевому меджлісі.

1635742




Партія справедливості і розвитку (ПСР) прем’єр-міністра Туреччини Ахмета Давутоглу вийшла в лідери на парламентських виборах за відсотками, але не набрала потрібної кількості місць у парламенті (276) для того, щоб самій сформувати уряд, повідомляєТАСС.

За даними Центрвиборчкому, за підсумками опрацювання 99% бюлетенів на виборах, які проводилися 7 червня, ПСР отримує 40,94% голосів або 259 крісел в 550-місцевому меджлісі. Партія втратила майже 9% голосів виборців порівняно з підсумками парламентських виборів 2011 року.

Для того щоб отримати статус правлячої і сформувати уряд, партії потрібно зайняти не менше як 276 крісел (конституційна більшість) в меджлісі. Таким чином, на політичну сцену в Туреччині тепер має вийти коаліційний уряд.

Прем’єр-міністр і глава ПСР Ахмет Давутоглу у зв’язку з попередніми результатами виборів заявив, що “рішення нації – найправильніше рішення”.

Опозиційні Народно-республіканська партія (НРП) і Партія націоналістичного руху (ПНР) помітно поліпшили свій результат порівняно з виборами 2011 року на приблизно 4,5 і 3% відповідно. НРП отримує 25,2% або 132 місця в парламенті, а ПНД – 16,5% і 82 місця.

В ході бійки на виборах у Туреччині поранені 15 осіб

Крім того, до парламенту пройшла прокурдська Партія демократії народів, яка вперше брала участь у виборах як єдина політична сила. Відмовившись від своїх кандидатів-одномандатників, які в минулі роки після обрання в меджліс формували фракцію, ПДН зуміла відібрати голоси і крісла у трьох основних партій. Відповідно до попередніх результатів вона проходить електоральний 10-відсотковий бар’єр з 12,7% і 78 місцями в меджлісі.

Читайте також:  ДТП з українцями в Польщі: з'явилося відео з місця подій, де загинули всі

Шукайте деталі в групі Facebook