facebook

Вчені закликають захищати бджіл для врожаю

В одній лиш Великій Британії вартість запилення комахами оцінюють у мільярд фунтів стерлінгів на рік.

1641116




Майже 80% сільськогосподарських культур запилюють дикі бджоли з усього 2% поширених видів, заявили науковці.

У Британії невелика кількість бджіл життєво важливі для запилення таких культур як рапс, яблука і полуниця, пишуть автори дослідження з університету Редінга.

Науковці рекомендують захищати широкий спектр видів бджіл, бо це, за їхніми словами, “застрахує від потенційних майбутніх екологічних потрясінь на зразок кліматичних змін”.

В одній лиш Великій Британії вартість запилення комахами оцінюють у мільярд фунтів стерлінгів на рік.

Професор Саймон Поттс, директор відділу досліджень впливу аграрної діяльності на довкілля в університеті Редінга, каже: “Ті небагато видів бджіл, які зараз запилюють наші врожаї, навряд чи робитимуть це в майбутньому”.

“Критично важливо захищати широкий спектр видів бджіл і інших комах саме зараз, у час, коли британський клімат, навколишнє середовище і різноманітність сільськогосподарських культур постійно міняються, бо в майбутньому ми будемо покладатися на ті запилювальні види, які найкраще впораються з цим завданням, – заявив він. – Ми не можемо залежати від нинішнього набору запилювачів”.

“Нам потрібна велика і різноманітна група видів на лаві запасних, які б були готові долучитися до гри, щойно в них виникне потреба, адже ми прагнемо забезпечити стабільність виробництва харчів”.

Міжнародна група науковців вивчала дані з п’яти континентів про роль у запилюванні сільськогосподарських культур, яку відіграють дикі бджоли.

Згідно з висновками дослідження, оприлюдненого в журналі Nature Communications, в середньому запилення культур дикими бджолами оцінюють у £1900 на гектар площі.

Джерело: ВВС Україна

Читайте також:  Вчені попередили про небезпеку парацетамолу

Шукайте деталі в групі Facebook