facebook

Freedom House: найбільша загроза порушень стандартів демократії в світі – вторгнення раSSєї в Україну

RadioPolsha аналізує останній звіт правозахисної організації, експерти якої вказують, що протягом 10 років не фіксували таких серйозних порушень прав людини в Росії, як у минулий рік, протягом якого російський режим здійснив військову агресію в Україні. Про це йдеться в.

За шкалою від 1 до 7, в якій вищий показник означає більш серйозні проблеми з дотриманням прав людини, Росія отримала 6,46 балів. Таким чином, вона стала в один ряд з «консолідованими диктатурами», які утримують владу в своїх руках в Азербайджані (6,75 балів), Таджикистані (6,39 балів), Узбекистані та Туркменістані (за 6,93 балів) і Білорусі (6,71 балів).

Експерти відзначили, що режим Путіна протягом останнього року знищував останні незалежні видання в Росії, переслідував громадські організації і посилював контроль в Інтернеті.

На думку Freedom House, так Кремль хоче «запобігти поширенню демократичної зарази» з України. Таким чином, на очах світу формується новий блок країн з жорстокими репресивними режимами. В Узбекистані, наприклад, введений так званий «превентивний» арешт. У Казахстані та Азербайджані переслідують правозахисників. Сам азербайджанський президент Ільхам Алієв визнав, що у висновку містяться близько 100 демократичних активістів.

Найбільше занепокоєння у Європи викликає Білорусь, оскільки вона найближче розташована до кордонів ЄС.

У той же час, три пострадянські країни, які підписали угоди про асоціацію з ЄС, виглядають значно привабливіше.

За шкалою Freedom House, Україна отримала 4,75 бала, Молдова 4,86 бала, а Грузія – 4,64 бала. Автори доповіді вважають, що ці країни провели серйозні зміни і більше не авторитарні, але все ще «в перехідному стані». На думку правозахисників, саме це відділяє Україну, Грузію та Молдову, від таких країн, як Росія, де демократія занепадає.

Читайте також:  Стало відомо, з ким Путін ухвалив рішення про вторгнення до України

При цьому, показники Польщі склали 2,36 балів. Це одні з кращих показників в регіоні.

Раніше правозахисники Freedom House попереджали, що демократія в світі стикається з найбільшою загрозою за останні 25 років. Серед кричущих порушень стандартів демократії аналітики відзначили вторгнення Росії в Україну. На їхню думку, криза в Україні є наймасштабнішою на просторах Європи з часів Балканських воєн.




Джерело – http://www.radiopolsha.pl/6/137/Artykul/211316

Шукайте деталі в групі Facebook