facebook

“Високосну секунду” додають вперше за три роки

Додана секунда означає, що в останній хвилині червня буде 61 секунда.

1646869




Північ за Гринвічем настане трохи пізніше ніж зазвичай. Вперше за останні три роки до еталонного часу, який відміряють атомними годинниками, додадуть одну секунду.

Ця додаткова секунда, яку також називають секундою координації або високосною секундою, означає, що остання хвилина червня триватиме 61 секунду.

Високосні секунди, так само як і роки, додаються для того, аби синхронізувати час із обертанням Землі навколо своєї осі і навколо Сонця.

Однак існують побоювання, що високосна секунда може створити проблеми для деяких комп’ютерних мереж, оскільки її доводиться додавати вручну.

Хронометристи розділилися в думках щодо необхідності додавати високосні секунди. Цій проблемі присвятять спеціальну конференцію, яка відбудеться цьогоріч.

Непередбачуване обертання

Додана секунда означає, що в останній хвилині червня буде 61 секунда: якщо зазвичай відразу за 23:59:59 настає 00:00:00, то цього разу між цими значеннями з’явиться 23:59:60.

“Високосні секунди з’являються нерегулярно, оскільки вони залежать від обертання Землі, швидкість якого змінюється непередбачувано”, – каже вчений британської Національної фізичної лабораторії Пітер Вібберлі.

У пресі багато писали про потенційні проблеми для комп’ютерів, які можуть негативно позначитися на електронних торгах та інших подібних операціях, які проходять по всьому світові.

Пітер Вібберлі у зв’язку з цим підкреслює важливість завчасного планування.

“Високосні секунди оголошують лише за півроку. Це означає, що комп’ютери та програмне забезпечення не можуть поставляти з уже запрограмованою додатковою секундою. Її треба додавати ручну”, – пояснює вчений.

“Помилка може позначитися на синхронізації в комунікаційних мережах, фінансових комп’ютерних системах і багатьох інших пристроях і додатках, які залежать від точного відліку часу”, – каже він.

Читайте також:  Нові обмеження: у Польщі запроваджують "години пенсіонерів" через складну ситуацію з COVID-19

Збої в системі

Кожен раз, коли з’являється високосна секунда, деякі комп’ютерні системи переживають збої в коді, який ними керує. Наслідки особливо неприємні для країн Південно-Східної Азії та Тихоокеанського регіону, де в цей момент, як правило, триває робочий день.

Через нерегулярність появи високосних секунд, яка викликає проблеми, з’явилися заклики відмовитися від них взагалі.

Це питання вже розглядають у Міжнародному союзі електрозв’язку та обговорюватимуть на Конференції всесвітніх радіокомунікацій, яка пройде в листопаді в Женеві.

Делегати цієї конференції мають вирішити: відмовитися повністю від високосних секунд або вжити заходів, які зменшать негативні наслідки від їхнього додавання.

Джерело: ВВС Україна

Шукайте деталі в групі Facebook