facebook

В НБУ стурбовані прийняттям закону про реструктуризацію валютних кредитів

Порошенко, вважають у Нацбанку, повинен накласти вето на документ.

1647955




Національний банк України рішуче наполягає на відхиленні законопроекту про реструктуризацію валютних кредитів і попереджає, що прийняття цього закону буде мати руйнівні наслідки для фінансової та банківської системи України, передає ТСН.

Регулятор нагадав, що заборона втручання держави і НБУ в переговорний процес між позичальниками і банками щодо реструктуризації кредитів закріплена Меморандумом про економічну та фінансову політику, укладеним в рамках співпраці МВФ.

У цьому меморандумі говориться, що президент повинен буде накласти вето на закон про реструктуризацію, якщо депутати його ухвалять.

“Прийняття законопроекту 1558-1 матиме руйнівний характер для фінансової та банківської системи. Адже їм пропонується зобов’язати банки конвертувати всі споживчі кредити в іноземній валюті за курсом на момент підписання договору (приблизно 5,05 грн./дол. США). Під загрозу буде поставлена ​​не тільки стабільність банківської системи, а й добробут усіх громадян”, – упевнені в НБУ.

У Нацбанку підрахували, що якщо всі валютні кредити конвертувати в гривню за курсом 5,05 грн./дол. США, то банківська система зазнає збитків у сумі близько 100 млрд. грн.

“Реалізація зазначених положень призведе до того, що банківська система втратить здатність дотримуватися обов’язкових нормативів капіталу, що призведе до необхідності негайної капіталізації банківської системи, зокрема державою через рефінансування, а це додаткове істотне навантаження на державний бюджет. Такі нововведення призведуть до масового віднесення банків до категорії неплатоспроможних, збільшення витрат Фонду гарантування вкладів фізичних осіб”, – йдеться в повідомленні.

В НБУ також нагадують, що закон 1558-1 суперечить передбаченим Цивільним кодексом принципам справедливості і вільного врегулювання договірних відносин між банком і позичальником.

Крім того, він створює ґрунт для порушення прав інших клієнтів банків і їхніх вкладників.

Читайте також:  НБУ втрачає курорт "Буковель"

“Національний банк України вважає, що врегулювати вищезазначене питання необхідно виключно на добровільних та договірних засадах”, – йдеться в повідомленні.

Яресько підрахувала збитки від закону про реструктуризацію валютних кредитів

Нагадаємо, Верховна Рада підтримала в третьому читанні і в цілому законопроект № 1558-1 “Про реструктуризацію зобов’язань за кредитами в іноземній валюті”.

Шукайте деталі в групі Facebook