facebook

Вчені виявили фермент, відповідальний за аромат троянд

Досі вченим були відомі деякі ферменти, які беруть участь у синтезі летючих речовин, що складають запах троянд.

1648455




Французькі вчені виявили фермент, відповідальний за синтез в пелюстках троянди одного з основних компонентів аромату цієї квітки. Вони вважають, що їхні результати можна використовувати для селекції троянд з сильним запахом, повідомляє ТАСС.

“Інтенсивність запаху троянд може бути пов’язана з ферментом RhNUDX1 і монотерпенами, які він виробляє, і наші результати можуть підказати спосіб відновити запах у троянд з низьким рівнем вироблення цього ферменту”, – пишуть у своїй статті Жан-Луї Магнар з Університету Ліона (Франція) і його колеги.
Досі вченим були відомі деякі ферменти, які беруть участь у синтезі летючих речовин, що складають запах троянд. Більшість досліджень, присвячених цій темі, пов’язані з вивченням біосинтезу спиртів монотерпенів – однієї з основних груп речовин, відповідальних за приємний запах троянд. У їхньому виробництві беруть участь ферменти терпен-синтази.

Деякі вчені вважали, що тільки терпен-синтази і необхідні трояндам для вироблення монотерпенів, проте Магнар і його колеги виявили RhNUDX1 – раніше невідомий фермент, відповідальний за синтез цих компонентів. Цей фермент активний у клітинах рожевих пелюсток.

У своїй роботі вчені порівняли генетичний код двох сортів троянд: Papa Meilland і Rogue Meilland. Перший сорт володіє сильним запахом, а другий, навпаки, – дуже слабким. Магнар і його колеги виявили, що за синтез гераніола – спирту з яскраво вираженим запахом троянди, який є основним компонентом рожевого масла, – відповідає фермент RhNUDX1.

Більша частина сортів троянд, які вирощуються сьогодні, пахнуть відносно слабко через те, що для селекціонерів довгий час були важливі інші характеристики кольорів, такі як колір і швидкість в’янення.

Читайте також:  Науковці довели, що переїзд покращує пам'ять

Вчені вважають, що в майбутньому результати їхніх досліджень можна буде використовувати для селекції троянд з сильним запахом.

Шукайте деталі в групі Facebook