facebook

Канадські медики вперше провели операцію в невагомості

Операція проводилася на борту науково-дослідного літака.

1652441




Група Канадсько і американських хірургів вперше провела операцію в невагомості на моделі людського тіла, пише видання Gizmag. Експеримент на борту науково-дослідного літака реалізований, щоб підготується до можливих надзвичайних ситуацій на орбіті.

Операція з розтину черевної порожнини та ліквідації внутрішньої кровотечі була проведена на борту реактивного літака Dassault Falcon 20, що симулює умови зниженої гравітації. Літак літав параболічними дугами, у найвищій точці яких його екіпаж відчуває до 30 секунд невагомості.

“Пацієнтом” виступив спеціальний жилет Cut Suit, виготовлений компанією з виробництва надреалістичний симуляторів силових операцій. У стані невагомості на моделі тіла включалися спеціальні насоси і створювався кровотік. Коли сила гравітації поверталася в норму, операція припинялася до наступного сеансу невагомості.

Спеціальні прилади вели спостереження за крововтратами “пацієнта” і фізіологічним станом хірургів.

Відзначимо, що при нульовій гравітації хірургічне втручання ускладнене тим, що пацієнта необхідно прив’язувати до столу, внутрішні органи легко залишають свої місця, а поведінка крові стає абсолютно некерованою.

Читайте також:  В iPhone знайшли функцію, що рятує життя

Шукайте деталі в групі Facebook