facebook

У людини долоня створена простіше, ніж у мавпи

Будова людських рук давніша і з еволюційної точки зору примітивніша, ніж будова долонь мавп.

1653786



Дослідники запевняють, що долоня людини, з її відносно довгим протипоставленим великим пальцем, насправді більше схожа на руку наших далеких предків, які жили близько 3,3 млн років тому, ніж на руку шимпанзе. Відповідна стаття була опублікована в журналі Nature Communications.

Долоня людини пристосована для того, щоб хапати предмети різного розміру, – люди мають протипоставлений великий палець, досить довгий, щоб він діставав до інших пальців. Долоня шимпанзе, навпаки, характеризується довгими чотирма пальцями, які потрібні мавпам для того, щоб лазити по деревах.

Вчені порівняли будову долонь людини з руками приматів, які живуть нині, а також з долонями наших далеких родичів – спільних предків мавпи і людини, що жили близько 3,3 млн років тому.

У результаті дослідження з’ясувалося, що стародавні гомініди мали долоні такої самої будови, як і руки сучасних людей. А ось подовжені пальці шимпанзе утворилися пізніше, в ході еволюції.

Це означає, що будова людських рук давніша і з еволюційної точки зору примітивніша, ніж будова долонь мавп, а користуватися знаряддями праці людина навчилася завдяки розвитку головного мозку.
За матеріалами: Газета.Ru

Читайте також:  На Прикарпатті пасажирський потяг зачепив чоловіка. Потерпілий у важкому стані

Шукайте деталі в групі Facebook