facebook

NASA показало перший в історії детальний знімок поверхні Плутона

На знімку можна побачити наймолодші гори в Сонячній системі.

1653779



NASA на своєму сайті опублікувало першу детальну фотографію поверхні Плутона.

Фотографію отримано автоматичною міжпланетною станцією New Horizons за півтори години до максимального зближення з планетою з відстані близько 770 тисяч кілометрів.

На знімку можна побачити ділянку біля екватора Плутона – гори висотою 3352 метри, яким близько 100 мільйонів років. Учені зазначають, що це наймолодші гори в Сонячній системі.

 

У NASA кажуть, що фотографії зроблені у високому дозволі – три метри в одному пікселі. Зонд, що пролетів всього за 12,5 тисячі кілометрів від планети, надіслав не тільки кольорові та чорно-білі зображення, а й виміри температури, а також первинні спектральні дані про склад атмосфери карликової планети.

Чергова прес-конференція NASA, на якій буде представлено нові знімки з поверхні планети, відбудеться 17 липня.

Напередодні вперше в історії космічний зонд New Horizons наблизився до Плутона, про що він повідомив на Землю в короткому повідомленні.

Згідно з відправленими зондом даними, він не зазнав жодних ускладнень, пролітаючи повз Плутона на швидкості 14 кілометрів на секунду.

Раніше зонд отримав перші якісні знімки Плутона, на яких можна було побачити плями на однаковій віддаленості одна від одної.

Перші кольорові фотографії Плутона і його найбільшого супутника Харона New Horizons передав на Землю 20 червня.

New Horizons передавав чорно-білі фотографії Плутона, які були анімовані. Станція також зробила чорно-білі знімки супутників Плутона – Харона, Нікти й Гідри.

Раніше повідомлялося, що телескоп Hubble з’ясував, що супутники Плутона – Гідра і Нюкт – рухаються хаотично.

Читайте також:  NASA опублікувала тисячі (!) фото програми "APPOLLO"

Шукайте деталі в групі Facebook