facebook

Археологи розповіли, як первісні люди боролися з карієсом

Група дослідників з Феррарского і Болонського університетів провела аналіз зубів двадцятип’ятирічного мисливця.

1654586



Як вдалося з’ясувати вченим, вже 14 тисяч років тому люди практикували прості стоматологічні операції, повідомляється в журналі Scientific Reports. До такого висновку прийшли італійські археологи, що виявили каріозний зуб зі слідами обробки спеціальним інструментом.

Група дослідників з Феррарского і Болонського університетів провела аналіз моляра (шості, сьомі і восьмі зуби постійного ряду з лівого і правого боку щелепи) з рота двадцятип’ятирічного мисливця-збирача. Його останки були виявлені в 1988 році в околицях італійського міста Беллуно.

Могила мисливця являла собою неглибоку яму, в якій, разом з останками, були виявлені цінні речі покійного – камінь, кремінний ніж, кремінну лезо і загострений уламок кістки. Могила була обкладена червоними каменями, пофарбованими охрою, а сам скелет добре зберігся.

Один з молярів первісної людини був пошкоджений карієсом. При цьому вчені відзначили, що зруйновані тканини були витягнуті з зуба. Скоріш за все, операція була проведена загостреною кременевої платівкою.

“Цей зуб є найдавнішим свідчення стоматологічної операції з ураженим карієсом зубом. Вже у верхньому палеоліті люди знали про шкоду карієсу і про необхідність лікування хворих зубів. Вони користувалися кам’яними інструментами для вичищення зубів”, – заявив керівник дослідницької групи Стефано Бенацці.

Раніше історію стоматології відраховували від бронзового століття. Відомо, що лікарі Хараппской цивілізації свердлили хворі зуби дев’ять тисяч років тому. Найдавніший пломбувальний матеріал (бджолиний віск зі Словенії) датується IV тисячоліттям до нашої ери (неоліт).

Читайте також:  З'явилося відео розкриття труни Ісуса Христа (відео)

Шукайте деталі в групі Facebook