facebook

У США програмісти через інтернет перехопили керування автомобілем

Демонстрація була організована спеціально, щоб проінформувати споживачів про уразливість автомобільної електроніки.

1656417



Двом програмістам у США вдалося через інтернет взяти під контроль електроніку автомобіля і дистанційно керувати ним, у тому числі глушити і запускати двигун і приводити в дію або навпаки вимикати гальмівну систему.

Колишній комп’ютерник Агентства національної безпеки США Чарлі Міллер, який працює на цей час у компанії Twitter, і Кріс Валасек, співробітник фірми IOActive, яка спеціалізується на комп’ютерній безпеці, продемонстрували журналістові видання Wired, що вони можуть перехопити керування автомобілем Jeep Cherokee, за кермом якого той сидів.

Під час тесту в районі міста Сент-Луїс (штат Міссурі) Міллер і Валасек, перебуваючи на відстані кількох кілометрів, змогли взяти під контроль електроніку машини,  яка рухалася по шосе. Вони вмикали і вимикали кондиціонер, радіостанцію, склоочисники, форсунки склоомивача. Крім того, програмісти показали, що за бажання можуть заглушити двигун, вимкнути гальмівну систему і закрити автомобіль.

Міллер і Валасек пояснили, що організували цю демонстрацію спеціально, щоб проінформувати споживачів про уразливість автомобільної електроніки. “Сотні, тисячі машин на дорогах не мають достатнього захисту”, – наголосив Міллер.

Експерти пояснили, що з жовтня 2014 року співпрацюють з компанією Fiat Chrysler, яка випускає Jeep Cherokee, і допомагають їй розробити оновлення програмного забезпечення, яке закриє лазівки для хакерів. Представники автогіганта повідомили, що такі механізми вже створені.

“Програмне забезпечення в автомобілях, так само як і в смартфонах або планшетах, може потребувати оновлень для поліпшення захисту та зменшення ризику несанкціонованого і незаконного отримання доступу до системи”, – зазначили вони.

Водночас, за відомостями ЗМІ, нові програми встановлені далеко не на всіх автомобілях.

Канадські хакери зламали сайт знайомств і погрожують розкрити мільйони зрад

Читайте також:  Угорська компанія прописала дитину на цвинтарі, замість обіцяного лікування .

Керівник Національного управління США з безпеки руху на шосейних дорогах Марк Розенкінд заявив, що зростання загрози злому хакерами автомобільної електроніки викликає серйозне занепокоєння.
За матеріалами: ТАСС

Шукайте деталі в групі Facebook