facebook

Вибори на Донбасі призведуть до загострення ситуації

Президент підтвердив зацікавленість української сторони в участі міжнародних спостерігачів у місцевих виборах.

1657925



Організація окремих місцевих виборів в ДНР і ЛНР 18 жовтня і 1 листопада матиме руйнівні наслідки для мінського процесу та призведе до подальшого загострення ситуації безпеки на Донбасі.

Про це йшлося на зустрічі Президента України Петра Порошенка з делегацією Європейського парламенту на чолі з головою Комітету ЄП у закордонних справах Ельмаром Броком.

Як повідомили в прес-службі Глави Держави, “співрозмовники визнали необхідність зберегти, а в разі подальшого загострення ситуації і посилити режим санкцій з боку Європейського Союзу стосовно Російської Федерації до моменту повного виконання мінських угод і поновлення суверенітету і територіальної цілісності України”.

Коментуючи ситуацію на Донбасі, депутати Європейського парламенту високо оцінили політичну волю і зусилля української влади у виконанні мирного плану, зокрема в частині роботи над змінами до Конституції України щодо децентралізації та підготовки до проведення вільних і чесних місцевих виборів 25 жовтня.

Президент України підтвердив інтерес української сторони до участі міжнародних спостерігачів, зокрема представників Європарламенту, у виборчому процесі 25 жовтня.

У повідомленні зазначено, що депутати Європарламенту висловили глибоку стурбованість через тривалі порушення прав людини на тимчасово окупованих територіях на Донбасі та в Криму, а також свідоме ігнорування російською стороною закликів міжнародної спільноти звільнити громадян України, котрі незаконно перебувають на території Російської Федерації, зокрема Надію Савченко та Олега Сєнцова.

Раніше Президент Петро Порошенко заявив, що обговорення питання організації місцевих виборів в окремих районах Донбасу є можливим після того, як буде чітко заявлено про відмову проводити псевдовибори 18 жовтня і 1 листопада на територіях, які є непідконтрольними Україні.

Як повідомлялось, 14 липня Верховна Рада ухвалила новий закон про місцеві вибори, який виключає участь політичних блоків у них, а також передбачає, що вибори не відбудуться в частині Донбасу та в Криму.

Читайте також:  Рада ЄС призупинила спрощений візовий режим із РФ: що це означає для росіян

При цьому в самопроголошених ДНР і ЛНР призначили свої вибори. Вибори голів міст і районів у ДНР призначені на 18 жовтня, а в ЛНР на 1 листопада.

Шукайте деталі в групі Facebook