facebook

Пращури змій мали чотири ноги і рили нори

Вчені відкрили викопні рештки предків змій, які мали чотири лапки і, ймовірно, використовували їх для хапання здобичі.

1658487



Скам’янілі рештки з Бразилії, вік яких оцінили в 113 мільйонів років, стали першими відомими науці свідченнями існування чотириногих змій.

Раніше було знайдено кілька інших викопних решток із задніми кінцівками, однак нову знахідку вважають прямим предком сучасних змій.

Її делікатні “руки” і “ноги” слугували не для пересування, а, ймовірно, допомагали істоті хапати здобич, повідомив кореспондент ВВС з питань науки Джонатан Вебб.

Викопні рештки свідчать, що предки змій були пристосовані до риття землі, а не до плавання у воді. Це зміцнило теорії про те, що еволюція змій проходила на суші.

Палеонтологи давно дискутують на цю тему, тож нова знахідка, як виглядає, заперечує гіпотези про те, що змії походять від морських рептилій.

“Це найпримітивніша викопна змія, відома науці, і вона явно не морського походження”, – сказав доктор палеонології Нік Лонгріч з Університету Бата, який є одним з авторів дослідження, опублікованого в журналі Science.

 Tetrapodophis amplectus: суперечку про походження змій вирішено? 

Виступаючи в ефірі науково-популярної програми Science in Action на Всесвітній службі ВВС, доктор Лонгріч пояснив, що викопна істота не мала веслоподібного хвоста для плавання і не мала слідів плавників. Натомість, її видовжений тулуб і короткий ніс є характерними ознаками ніркового створіння.

“Це все – явні пристосування для риття нір”, – сказав дослідник.

Коли він уперше побачив фото викопної тварини завдовжки 19,5 cм, яку тепер назвали Тetrapodophis amplectus, то каже, що “очам не повірив”, бо сподівався побачити якийсь перехідний вид без чітко визначених характеристик.

Читайте також:  Медики назвали кашу, що гальмує онкозахворювання

Натомість, він побачив багато ознак змій, включно з гачкуватими зубами, гнучкими щелепами і хребтом – навіть лускою.

“Скам’янілі рештки мали також вміст шлунка – істота проковтнула іншу хребетну. Вона полювала на інших тварин, що також визначально для змій, – каже співавтор дослідження. – Це цілком очевидно була змія. Просто вона мала маленькі передні і задні лапки”.

Джерело: ВВС Україна

Шукайте деталі в групі Facebook