facebook

Клімкін: Дії Росії підтримують тих, хто знищив Боїнг

Міністр заявив, що роль Росії у збройному конфлікті на території України “абсолютно ясна і зрозуміла всьому світу”.

1660131



У створенні міжнародного трибуналу щодо МН17 немає політики, Росія змішує політику з індивідуальною кримінальною відповідальністю за знищення Боїнга-777 Малазійських авіаліній. Про це заявив глава МЗС України Павло Клімкін, передає Інтерфакс-Україна.

“Мова йде про індивідуальну кримінальну відповідальність за вбивство. Мова не йде про політику. Ось чому ми особливо розчаровані, що тільки одна країна – Росія, як і раніше змішує ці два питання: відповідно агресію проти України та  підтримку терористів з одного боку, і індивідуальну відповідальність винних у трагедії МН17 з іншого боку. Не може бути іншого пояснення сьогоднішнього вето Росії”, – сказав Клімкін в ході виступу в Раді Безпеки ООН.

З його слів, метою резолюції було створення прозорого та об’єктивного механізму для розслідування авіакатастрофи. Росія ж своїми діями “підтримує тих, хто скоїв цей жахливий злочин”.

Міністр заявив, що слідство намагається встановити і покарати винних у загибелі людей на борту літака. “Не може бути ніяких причин виступати проти цього, якщо ви самі не є одним з винних”, – сказав Клімкін.

З його слів, роль Росії у збройному конфлікті на території України “абсолютно ясна і зрозуміла всьому світу”. Міністр зазначив, що “Росія продовжує поставляти найманців, солдат регулярних військ РФ і озброєння в Україні”. Зокрема, вантажівка з боєприпасами була затримана напередодні.

“Російська Федерація щойно вбила проект резолюції. Але це явне зловживання правом вето не дозволить вбити надії тих, хто любив загиблих, їх сімей та родичів. Це тільки зробить нас сильнішими, зміцнить нашу рішучість створити ефективний, неупереджений механізм для того, щоб перемогло правосуддя”, – підкреслив Клімкін.

Читайте також:  Суд визнав громаду Івано-Франківська власником ринку, який орендує Халаменда

Як повідомлялося, Росія заблокувала в Раді Безпеки ООН запропоновану Малайзією резолюцію про заснування міжнародного трибуналу для розслідування причин катастрофи Боїнга-777 Малазійських авіаліній в липні 2014 над територією України. “За” проект резолюції висловилися 11 держав РБ ООН, “проти” висловилася Росія, утрималися представники трьох держав. Через те, що Росія на правах постійного члена РБ ООН висловилася “проти”, резолюція не була прийнята.

Малайзійський літак, що прямував рейсом MH17, розбився 17 липня 2014 року після того, як він був збитий імовірно ракетою “земля-повітря”. Всі 298 осіб, що перебували на борту, загинули.

Експерти припускають, що Боїнг, швидше за все, був збитий в результаті ракетного удару. У Києві заявляють, що в літак влучила ракета класу “земля-повітря”, випущена з території так званої ДНР. Міноборони РФ заявляє, що відповідальність за катастрофу лежить на ЗС України.

Шукайте деталі в групі Facebook