facebook

Вчені вперше побачили полярне сяйво за межами Сонячної системи

Об’єкт спостережень – коричневий карлик LSR J1835 + 3259 – перебуває на відстані 18,5 світлових років від Сонця.

1660124



Астрономи вперше зареєстрували полярне сяйво за межами Сонячної системи, спостерігаючи за коричневим карликом в сузір’ї Ліри. Результати дослідження опубліковані в журналі Nature.

“Ми повідомляємо про результати одночасних спектроскопічних спостережень в радіо- і оптичному діапазонах об’єкта, який знаходиться в самому кінці головної послідовності зірок, між зірками і коричневими карликами, і від якого ми зареєстрували радіо- і оптичне випромінювання полярних сяйв, викликаних магнітосферними потоками”, – пишуть у своїй статті дослідники з Каліфорнійського технологічного інституту.

Вчені використовували радіотелескоп Very Large Array в Нью-Мексико, телескоп Хейла в Каліфорнії і телескопи обсерваторії Кека на Гаваях. Об’єкт їхніх спостережень, коричневий карлик LSR J1835 + 3259 – перебуває на відстані 18,5 світлових років від Сонця.

Коричневі карлики називають “зірками, які не відбулися”, вони більші за планети, але їхня маса дуже мала для запуску термоядерних реакцій, які тривають на Сонці та інших зірках. Тому замість спалахів, подібних до тих, що відбуваються на Сонці через перез’єднання магнітних ліній, в їхніх атмосферах, як вважають вчені, виникають явища, схожі на полярні сяйва на Землі.

Нагадаємо, раніше зонд MAVEN виявив на Марсі хмару-загадку і полярне сяйво.

За матеріалами: ТАСС

Читайте також:  Сертифікати ЗНО будуть дійсні кілька років

Шукайте деталі в групі Facebook