facebook

Фіни завчасно готуються до загрози агресії раSSєйсько-терористичних військ

Як повідомляє портал yle.fi, Фінляндія готується до можливої окупації Аландських островів «зєльонимі чєлавєчькамі», – заявив міністр оборони Юссі Нііністе в інтерв’ю медіагрупі Lännen Media. За словами Нііністе, збройні сили Фінляндії готуються до появи на островах «зелених чоловічків», тобто терористів-військовослужбовців р



аSSєйской армії у військовій формі без розпізнавальних знаків. Цей термін почали вживати в 2014 році, коли росія анексувала український Крим.

Пізніше Путлер змушений був зізнатися, що «зелені чоловічки» – військовослужбовці ГРУ ЗС РФ.

На думку ряду військових експертів, у разі виникнення збройного конфлікту в країнах Балтії або в районі Балтійського моря росія може спробувати захопити Аландські острови і острів Готланд.

Глава фінського оборонного відомства каже, що Фінляндія приділяє надто мало уваги Аландські острови. За словами Нііністе, ситуація в регіоні Балтійського моря змінилася, і тому потрібно подумати про організацію оборони Аландських островів.

«У міністерстві оборони почали думати, яку допомогу Аландським островам нададуть Сили оборони у разі появи там зелених чоловічків», – підтвердив Нііністе.

Аландські острови є автономією у складі Фінляндії і мають особливий демілітаризований і нейтральний статус.

Загострення геополітичної обстановки в регіоні Балтійського моря хвилює багатьох жителів Аландських островів. Зокрема, місцевий політик Барбра Сундбак в інтерв’ю Yle висловила заклопотаність з приводу того, що росія зможе скористатися Аландськими островами для “захисту” своїх інтересів.

Фінський експерт в області політики безпеки, доцент Пекка Вісурі з Військової Академії Фінляндії, в свою чергу, говорить, що змін в нейтральному статусі островів не передбачається. За його словами, Фінляндія має зобов’язання про оборону островів, тому слова міністра оборони є «нормальною підготовкою до можливої кризи».

Читайте також:  Затримали українців, які нелегально таксували у Польщі

Джерело – http://yle.fi/uutiset/ministr_oborony_niiniste_finlyandiya_gotovitsya_k_vozmozhnoi_okkupatsii_alandskikh_ostrovov/8191406

Шукайте деталі в групі Facebook