facebook

Amnesty International закликала Росію відпустити Сенцова

Amnesty International стурбована щодо справедливості судового розгляду та безпеки підсудних і свідків.

1661166



Звинувачення в тероризмі проти українського режисера Олега Сенцова і еколога Олександра Кольченка, справуяких зараз розглядає військовий суд в Ростові-на-Дону, є надмірними і повинні бути зняті, заявила Amnesty International.

“Існують серйозні побоювання, що ці двоє стали мішенню російської влади виключно через свою опозицію до російської інтервенції в Криму та подальшої анексії півострова”, – сказав прес-секретар українського представництва Amnesty International Богдан Овчарук, який був присутній на засіданнях суду.

“Звинувачення проти них засноване на твердженнях про скоєння двох підпалів, в результаті яких було завдано невеликого збитку приватній власності “Російської громади Криму” і офісу партії “Единая Россия “, який на той час належав “Партії Регіонів” Віктора Януковича”, – йдеться в повідомленні Amnesty International.

Звинувачення у скоєнні цих нападів в рамках “терористичної групи” залежать від показань двох ключових свідків, які відмовилися свідчити проти підсудних 30 і 31 липня 2015 року.

“Двом підсудним повинні висунути або належні звинувачення, або відпустити їх. Всі твердження про катування та інші види жорстокого поводження отримані від підсудних, їх адвокатів і свідків у цій справі повинні бути негайно, ефективно і неупереджено розслідувані. Фізична і психічна безпекаобох обвинувачених і двох свідків повинні бути забезпечені”, – заявив Овчарук.

Відмова двох ключових свідків, Олексія Чернія та Геннадія Афанасьєва, давати свідчення проти обвинувачених викликала серйозну стурбованість Amnesty International щодо справедливості судового розгляду та безпеки підсудних і свідків.

На судових засіданнях, які відвідав представник Amnesty International, Черній використав право не свідчити проти самого себе, а Афанасьєв відмовився від своїх попередніх свідчень, які йому інкримінують,і поскаржився, що дав їх під примусом.

Читайте також:  У Росії померла зірка серіалів "Бригада" і "Моя прекрасна няня"

Нагадаємо, на судових слуханнях у цій справі 21 липня прокуратура надалао бвинувальний висновок. У ньому зазначено, що минулої весни Сенцов створив в Криму за завданням Правого сектора терористичну організацію. За версією слідства, вони планували скоєннядиверсійно-терористичних актів у низцікримських міст, а в подальшому знищення низки об’єктів життєдіяльності, залізничних мостів, ліній електропередач.

Олега Сенцова та Олександра Кольченао заарештували в травні 2014 року. Кольченкові загрожує мінімум 10 років, а Сенцову- 20. Обидва провину заперечують з дня їх затримання і на перших судових слуханнях знову про це заявили.
За матеріалами: Интерфакс-Украина

Шукайте деталі в групі Facebook