facebook

З хабарництвом в судах буде боротися спецвідділ при Нацбюро

Зараз ведеться робота з його створення.


1661433

У структурі Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) буде створений спеціальний відділ із боротьби з корупцією в судах, повідомив директор бюро Артем Ситник в інтерв’ю “ТСН”.

“Одним із пріоритетних напрямків роботи НАБУ є боротьба з корупцією в судах. Для цього в бюро буде створено спеціальний відділ”, – зазначив Ситник.

Він припускає, що судова реформа в Україні буде дуже складною, оскільки перші, хто не бажає її реалізації, – це самі судді.

“Будуть саботувати цю реформу, але вона буде здійснюватися. Зверніть увагу, що сьогодні вперше в історії Вищу кваліфікаційну комісію очолив не суддя, а адвокат, який ніколи не працював у державних органах. Це також говорить про те, що є політична воля на проведення реформи”, – підкреслив голова НАБУ.

У той же час, за його словами, щоб бюро могло передавати справи до суду, вже до 1 жовтня має бути призначений прокурор, який буде представляти обвинувачення у розслідуваних НАБУ справах в суді як відокремленого підрозділу в системі Генеральної прокуратури.

Директор бюро прогнозує, що нескладні справи про отримання хабара вже цього року можуть передати до суду.

“Наприклад, зловили суддю за хабар, там за три тижні вже можна направляти справу до суду, а є справи, які потребують більшої кількості слідчих дій і розтягуються на роки. Думаю, у нас не буде легких справ”, – вважає Ситник.

Голова НАБУ підкреслив, що в Україні трохи застарілий підхід до боротьби зі злочинністю, в тому числі з корупцією.

“Органи чекають, коли буде заява, а правильно самим виявляти корупцію. Для цього в бюро створюється аналітичний підрозділ. Для цього ж відкривається доступ до інформаційних баз. Ми не будемо сидіти і чекати, коли хтось напише заяву на міністра”, – запевнив Ситник.

Читайте також:  У найстаршої 75-річної матері України хочуть забрати дитину: що сталося

Нагадаємо, в Національному антикорупційному бюро (НАБ) переможцем конкурсу на посаду керівника так званої фінрозвідки – Управління аналітики та обробки інформації – став Джан Раджамі Мохаммадович.

Шукайте деталі в групі Facebook