facebook

Афінська фондова біржа відкриється 3 серпня

Грецька біржа була закрита з 29 червня.

1661697



Афінська біржа, яка не працювала понад місяць, відкриється в понеділок, 3 серпня. Міністр фінансів Греції Евклід Цакалотос в п’ятницю підписав рішення, яке знімає обмеження на банківські операції, пов’язані з діяльністю біржі. Втім, ряд обмежень залишиться.

Фінансова влада країни і керівництво Афінської біржі заявляють, що завершили технічну підготовку, яка дасть змогу без проблем відновити біржові операції. У вихідні були проведені тести.

Однак ЄЦБ визнав, що повне відкриття фінансових ринків Греції може привести до значного відтоку капіталів з банків країни, тому збережеться ряд обмежень. Вони не торкнуться іноземних інвесторів – для них всі операції будуть вільними.

Грецькі інвестори не матимуть змоги вийти на фондові ринки, використовуючи так звані “старі гроші”, тобто гроші з депозитів у банках. У будь-якому разі вони можуть зробити покупки, розплачуючись “новими” грошима, тобто готівкою, грошовими переказами з-за кордону, і за рахунок коштів від продажу існуючих акцій. Для цього інвесторам довелося відкрити нові рахунки в банках. Нарешті, вони можуть використовувати залишки коштів в брокерських компаніях.

Крім цього, Афінська біржа оголосила, що на перші три дні змінює параметри автоматичного механізму контролю змін цін, яка зупиняє торги у разі різкої зміни цін. При зміні цін на 7% буде автоматично оголошуватися перерва в торгах на 10 хвилин. Зазвичай торги зупиняли на п’ять хвилин при коливаннях цін на 10%.

У зв’язку з тривалим терміном призупинення роботи біржа також вирішила скасувати всі раніше зроблені замовлення.

Грецька біржа була закрита з 29 червня рішенням Комісії з цінних паперів у зв’язку з “банківськими канікулами”.

Уряд Греції призупинив роботу банків країни у зв’язку з масовим зняттям грошей з рахунків. “Канікули” у банків припинилися 20 липня, проте біржа залишалася закритою через невирішеність низки питань.
За матеріалами: РИА Новости

Читайте також:  Ця зима буде страшнішою, ніж та, яку ми вже пройшли - енергетики

Шукайте деталі в групі Facebook