facebook

У Ради хочуть забрати право знімати генпрокурора

Крім того, термін повноважень глави ГПУ пропонують збільшити до 6 років.

1662251



Робоча група з питань судової реформи пропонує внести зміни до Конституції і позбавити Верховну Раду права висловлювати недовіру генпрокурору. Про це заявив заступник генпрокурора Віталій Касько на брифінгу в понеділок, передає “Інтерфакс-Україна”.

“І сьогодні генпрокурора призначає і звільняє президента за згодою парламенту, однак на сьогоднішній день парламент має можливість певною кількістю голосів оголосити вотум недовіри генпрокурору, що має наслідок – його відставку з посади”, – сказав він.

За його словами, це положення про вотум недовіри неодноразово критикувала Венеціанська комісія та європейські експерти, оскільки вони вважають, що “в такому повноваженні є можливість політичного тиску на генпрокурора”.

“Генпрокурор все-таки повинен мати достатній рівень незалежності, щоб здійснювати свої повноваження”, – вважає Касько.

Крім того, термін повноважень глави ГПУ пропонують збільшити до 6 років.

Як раніше повідомлялося, в проекті змін до Конституції України передбачена норма про безстрокове обрання суддів. Про це в ході брифінгу в Києві повідомив заступник глави Адміністрації Президента України, глава Робочої групи з питань правосуддя та суміжних правових інститутів Олексій Філатов в ході презентації проекту змін до Конституції в частині правосуддя з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії.

Читайте також:  Санстанція не знайшла сальмонелу в продуктах з "Пасажу Гартенбергів" (документ)

Шукайте деталі в групі Facebook