facebook

Годинник Пєскова: етикет держслужбовця чи особиста справа?

Дмитро Пєсков розповів журналістам, що годинник – подарунок дружини

1662775


Дорогий годинник на руці прес-секретаря президента Росії Дмитра Пєскова у день його весілля із фігуристкою Тетяною Навкою став міжнародним інтернет-хітом. ВВС спробувала зрозуміти, чи існує “кодекс честі” російського чиновника, і що чекає на його порушників.

1 серпня на весіллі із олімпійською чемпіонкою Тетяною Навкою на руці кремлівського чиновника красувався годинник Richard Mille RM 52-01, вартістю у 620 тисяч доларів (38 млн рублів). Згідно з декларацією за минулий рік, чиновник заробив близько 144 тисяч доларів (9 млн рублів).

Дмитро Пєсков розповів журналістам, що годинник – подарунок дружини, і жодних деталей він не розповідатиме. “Це наша особиста справа, це нікого не обходить”, – відрізав він.

Пізніше спортсменка заявила, що сама зробила такий подарунок чоловікові. “Я – олімпійська чемпіонка. Дуже багато працюю, в тому числі і все літо. І звісно, заробляючи своєю працею, можу дозволити зробити гарний подарунок”, – сказала вона у інтерв’ю виданню “Комсомольская правда”. “І взагалі це не має жодного значення”, – додала вона.

Водночас минулого місяця у ефірі програми “Все буде добре” (“Всё будет хорошо”) Тетяна Навка скаржилася, що їй доведеться заплатити 700 тисяч рублів (11 тисяч доларів) за комунальні послуги в будинку її матері.

Опозиція наполегливо вимагає розібратися у тому, звідки пан Пєсков взяв гроші на такий годинник. Вони знайшли фотографії годинника на руці пана Пєскова, зроблені за багато місяців до весілля. Команда опозиціонера Олексія Навального на різних знімках із чиновником знайшла ще чотири екземпляри годинників загальною вартістю у 9,5 млн рублів (154 тисячі доларів).

“Соціальна відповідальність” в дії?

Читайте також:  Вагітна школярка народила дитину - вона заявляла, що її батькові 10 років

У травні цього року з’явився новий проект кодексу етики російських держслужбовців.

Згідно із ним, держслужбовці повинні “вірно і віддано служити інтересам громадян, суспільства і держави, виявляти коректність і уважність у поводженні з громадянами і посадовими особами, берегти державне майно”.

 Китайським чиновникам офіційно заборонено демонструвати предмети розкоші

При цьому конкретних вказівок у документі немає – чиновнику тільки належить “керуватися принципами громадського служіння, законності, лояльності, соціальної відповідальності, відкритості, неупередженості і чесності”.

у цьому ж проекті кодексу прописаний дрес-код – класичний костюм і жодних джинсів та іншого неформального одягу.

У лояльній до Кремля громадській організації “Відкритий уряд” вважають, що “засуджувати” чиновників за розкіш – це застарілий підхід. Однак, як карати чиновників, що провинилися, не кажуть.

Для порівняння – у Китаї в рамках боротьби з корупцією після приходу до влади нинішнього голови комуністичної партії країни Сі Цзінпіна чиновникам заборонили демонструвати предмети розкоші – окремо згадали і швейцарські годинники.

“Етика держслужбовця”

Неофіційний кодекс чиновника з’явився в Росії ще в 2010 році, розповів Російській службі Бі-бі-сі старший науковий керівник центру документальних досліджень Вищої школи економіки Олексій Тітков.

“Кодекс чиновника як документ в Росії існує на неофіційному рівні: етику державного службовця ухвалили на початку 2010-х років. Там описали параметри вартості подарунків та всі ситуації, коли від подарунків варто утриматися. З точки зору норм писаних, вже близько п’яти років, як вони всі прийняті”, – зазначає викладач.

У тексті документа буквально йдеться, що державному (муніципальному) службовцю заборонено отримувати від фізичних і юридичних осіб подарунки. Покарання за таке – “моральне засудження”.

“Питання у тому, наскільки його дотримуються самі держслужбовці, як правила співвідносяться із громадською думкою, і що дозволено чиновникам, на думку людей. Це не стільки питання осуду Пєскова, скільки приклад соціального обурення”, – вважає пан Тітков.

Читайте також:  Тримали у загальній палаті через браковані тести, легень не залишилося: шокуюча історія жертви коронавірусу в Івано-Франківську

“Норми – що можна і чого не можна – на практиці тільки складаються, і історія Пєскова – це віха і прецедент”, – додав він.

“Суспільство лицемірне”

Політик із “Партії зелених” Олег Мітволь, що був присутній на весіллі Дмитра Пєскова, розповів Російській службі Бі-бі-сі, що був здивований ажіотажем, який викликав годинник.

“Це тільки в нашій країні таке можливо. Тут, незалежно від того, чи є джерела чи немає, інтерес не послаблюється, можуть називати це будь-якими словам. Це ж контракти, ну ви розумієте. Коли я говорив з іменинником, може, не вдягати, він категорично сказав: “Дружина подарувала, не буду їх знімати”. Не став лицемірити, а у нас суспільство доволі лицемірне”, – заявив екс-префект Північного адміністративного округу Москви.

 Нова сім’я Дмитра Пєскова

“Припустимо вважається ходити у пачках купюр і порваних джинсах, а декларації – біля нуля. Логіка зрозуміла: він довгий час був кар’єрним дипломатом, ви знаєте, як там платили. Тому тепер він не хоче знімати подарунок”, – пояснює пан Мітволь.

“Я думаю, вона купила не за каталожну ціну – я, наприклад, жодного разу за каталожну ціну не купував. Такі речі: спеціально публікується ціна, потім всі торгуються”, – додає політик.

“Сам факт, що дружина подарувала чоловіку годинник, змушує нервувати. А якщо б вона квартиру подарувала? Вона солістка, збирає повні зали, є обличчям Garnier, Valio (сама фігуристка казала, що є обличчям шведської косметичної компанії Oriflame. – Ред.). Я просто шокований, хоч і розумію, де ми живемо”, – резюмував політик.

При цьому раніше у інтерв’ю “Московському комсомольцю” Олег Мітволь повідомив, що “Пєсков позичив годинник” у когось зі своїх знайомих, що були присутні на святкуваннях.

Читайте також:  Миколаївських студентів обурив "альтернативний" фільм про Донбас: молодь залишила аудиторію і подзвонила в СБУ (відео)

“Барак Обама носить годинник Jorg Gray 6500 за $259, Ангела Меркель – Boccia Titanium за €89, Франсуа Олланд – Swatch Quaterman за €120”, – порівняв у Twitter ціни блогер Рустем Адагамов.

Джерело: ВВС Україна

Шукайте деталі в групі Facebook