facebook

Астрофізики знайшли найвіддаленішу від Землі галактику

Галактика EGSY8p7 перебуває на відстані 13,1 мільярда світлових років від нас.

1663746



Астрофізики зареєстрували випромінювання найдальшої від Землі галактики, говориться в прес-релізі обсерваторії Кека на Гаваях (США), опублікованому в четвер, 6 серпня.
Галактика EGSY8p7 перебуває на відстані 13,1 мільярда світлових років від нас, і ми “бачимо” її такою, якою вона була через всього 585 мільйонів років після Великого вибуху.

Вчені використовували інфрачервоний спектрометр MOSFIRE і визначили вік галактики, зареєструвавши так звану лінію Лайман-альфа в її спектрі.

У дослідженнях ученим цікаво не тільки саме по собі виявлення нової найдальшої галактики, але і той факт, що їм вдалося зареєструвати лінію Лайман-альфа в її спектрі. Згідно з теоретичними розрахунками, Всесвіт був непрозорим для такого випромінювання перші 400 мільйонів років через те, що його заповнював нейтральний водень. Потім поступово, у міру появи перших галактик випромінювання зірок стало розщеплювати нейтральний водень на протони й електрони.

Вчені припускають, що цей процес відбувався поступово: галактики перетворювали водень навколо себе в іонізовану плазму, іонізовані ділянки розширювалися і накладалися одна на одну.

Hubble надіслав знімок екстремально гарячої галактики з рідкісними зірками

Реєстрація лінії Лайман-альфа від галактики EGSY8p7 дозволяє вченим говорити про те, що навколо деяких галактик водень іонізований раніше, ніж навколо інших. Можливо, через те, що іонізуюче випромінювання зірок у таких галактиках було особливо сильним.
За матеріалами: ТАСС

Читайте також:  Землю накрили потужні магнітні бурі: скільки днів штормитиме

Шукайте деталі в групі Facebook