facebook

Місцеві вибори-2015: виборча кампанія стартує 5 вересня

Опубліковано закон про місцеві вибори – в Криму та на частині Донбасу вони не відбудуться.

1663760



У парламентській газеті “Голос України” опублікований закон “Про місцеві вибори”, виборча кампанія починається 5 вересня.

Відповідно до закону, вибори повинні проходити за пропорційною системою, а сільських та селищних рад – за мажоритарною системою. Закон виключає участь політичних блоків, а також передбачає, що вибори не відбудуться на частині Донбасу та в Криму. При голосуванні була врахована пропозиція про виключення блоків з переліку суб’єктів виборчого процесу.

У перехідних положеннях закону встановлено, що вибори до місцевих рад Криму і деяких районів Донецької та Луганської областей, призначені на 25 жовтня, не проводяться “у зв’язку із здійсненням РФ тимчасової окупації і збройної агресії проти України і неможливістю забезпечити дотримання стандартів проведення виборів ОБСЄ”.

Відповідно до прийнятого закону, вибори депутатів сільських і селищних рад проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах, на які поділяється територія відповідних адміністративних одиниць. Обласні, міські та районні ради обиратимуться за пропорційною системою з відкритими списками.

У місцевих виборах можуть брати участь політичні партії, зареєстровані станом на день опублікування закону.

Даний документ передбачає також механізм відкликання депутатів.

Крім того, встановлено 5% виборчий бар’єр для партій (на виборах у 2010 році діяв 3% бар’єр).

Виборча кампанія починається за 50 днів до дня голосування.

Раніше Верховна Рада прийняла постанову про проведення в Україні чергових місцевих виборів 25 жовтня. Напередодні закон підписав президент Петро Порошенко.

Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера повідомив, що виборча кампанія стартує 5 вересня.

Читайте також:  Порошенко показав відео свого святкування Різдва

Шукайте деталі в групі Facebook