facebook

У Бразилії знайшли першу в світі отруйну жабу

Токсин жаби – Corythomantis greening – вдвічі сильніший, ніж отрута гримучих змій, а Aparasphenodon brunoi – в 25 разів сильніша.

1663761


У Бразилії виявлена ​​перша в світі отруйна жаба – на відміну від багатьох токсичних (отруйних при контакті з їхньою шкірою або слиною) земноводних, квакша Corythomantis greening здатна свідомо вводити отруту в організм своїх ворогів, за допомогою спеціальних шипів у верхній губі. Про відкриття повідомляється в журналі Current Biology.

Під час польових робіт в лісі Гойтаказіс на південному заході Бразилії біолог Карлос Харед з бразильського Інституту Бутантан підняв із землі квакшу – і непомічені шипи подряпали йому руку. Найсильніша біль тривала близько п’яти годин. Вчені з’ясували, що токсин Corythomantis greening вдвічі сильніший, ніж отрута гримучих змій.

У тому ж лісі біологи виявили іншу отруйну квакшу – Aparasphenodon brunoi. Її токсин виявився ще більш потужним: в 25 разів сильнішим, ніж у гримучої змії. Проте цього разу вчені виявили обачність і не брали тварину голими руками.

Corythomantis greening і Aparasphenodon brunoi не є родичами один одного. Виходячи з цього вчені вирішили, що здатність активно захищатися за допомогою отрути неодноразово розвивалася у різних мешканців тропічних лісів в ході еволюції (хоча вчені дізналися про неї лише зараз).

Як повідомляв Кореспондент.net, на початку червня в Бразилії виявили сім нових видів жаб.

Читайте також:  NASA знайшло докази наявності води на Марсі

Шукайте деталі в групі Facebook