facebook

Прикарпатські енергетики взялися за порятунок зубра. В області таких тварин лише шість

Центр реабілітації диких тварин, який знаходиться у селі Крилос Галицького району, незабаром поповниться ще одним мешканцем – шестирічним зубром. Це стане можливим завдяки енергетикам, які у рамках естафети добрих справ, яка стартувала на підприємстві у лютому, вирішили допомогти облаштувати тварині житло.

62_14132123454


У Центрі реабілітації диких тварин Галицького Національного природного парку зараз живе 186 особин. Здебільшого вони сюди потрапляють через травми та наслідки жорстокого утримання їх у неволі. Після лікування та реабілітації тих тварин, які здатні надалі жити на волі, повертають у рідне середовище.

Однак, далеко не всім у цьому щастить. Більшості доводиться доживати свого віку у Центрі під доглядом зоологів.

«Нам майже щомісяця когось приносять пораненого, або пійманого у капкан. Телефонують навіть з інших областей, щоб ми забрали тварин на утримання, – розповідає Володимир Бучко, заступник директора парку. — Але ми не завжди можемо це зробити, бо не маємо достатньо вольєрів для утримання тварин. Все впирається у фінансування. Наш Центр є структурною одиницею обласного управління лісового та мисливського господарства. Нам, як і всім бюджетникам, зараз заледве вистачає на оплату праці. Про якийсь розвиток говорити не доводиться».

Наразі до Центру реабілітації диких тварин звернулися колеги з Вигодського лісгоспу з проханням взяти на утримання дорослого зубра, який через хворобливість ніг потребує постійного догляду фахівців. У Центрі цим зацікавилися, адже через браконьєрство кількість цих тварин в Україні щороку скорочується. Їх поголів’я сьогодні налічує до трьохсот особин, чим зумовлений статус виду «Зниклий у природі». А на території нашої області є лише одне стадо із 6 тварин. Тому зоологи розуміють, що надаючи цьому зубру можливість на реабілітацію і належні умови утримання, у подальшому можна говорити і про продовження роду.

Читайте також:  Як урятувати національну валюту

Топ-менеджери компанії ПАТ “Прикарпаттяобленерго” вирішили допомогти облаштувати вольєр для утримання зубра.

«Для стовпчиків під сітку ми запропонували списані бетонні електроопори, – розповідає Василь Костюк, заступник голови правління. — Виділимо ямобур. Закопувати стовпчики і натягувати сітку будемо вручну, всі гуртом, а наші дівчата визвались пофарбувати стовпці».

Загалом, в акції буде залучено 40 чоловік, топ-менеджерів та фахівців компанії. Поєднуючи фізичну працю та організаторські навики, енергетики у такий спосіб продовжують естафету добрих справ, яка на підприємстві триватиме цілий рік.

Енергетикам приємно думати, що згуртувавшись і доклавши трішки зусиль, можна бути корисним і врятувати комусь життя, навіть, якщо це беззахисна тварина, яка не може себе захистити. Комусь це здається просто. Але, на їхню думку, це і є виявом добра.

«Бути корисним громаді чомусь у більшості асоціюється з благодійною допомогою, – розмірковує голова правління компанії Олександр Бубен. — Дати кошти на щось, це найпростіше. Потрібно вміти бачити і чути про потреби громади – від великих і до малих. А далі – згуртувати однодумців і діяти. Саме так має розвиватися громада і виховуватись небайдужість».

Працівники Центру зворушені практичною допомогою енергетиків. І сподіваються, що знайдуться ще небайдужі, активні підприємці, адже на зведенні вольєрів потреби Центру реабілітації диких тварин не вичерпалися. Потрібно облаштувати малу операційну, кімнату для огляду поранених тварин, приміщення для приготування кормів. Одним словом, пропозицій для творення добрих і корисних справ вистачить усім.

Шукайте деталі в групі Facebook