facebook

Доля кримінальної справи проти Януковича. Інтерв’ю з юристом

Роман Марченко, старший партнер юридичної контори Ілляшев та партнери, відповів на питання щодо справи проти Януковича.

1665169


Матеріал розміщено у №30 журналу Корреспондент від 31 липня 2015 року.

1. Чому рішення про заочне засудження було прийняте тільки зараз, через півтора року після Євромайдану?

– Слідство такого рівня – дуже копітке завдання. Тому, мабуть, тільки зараз були зібрані реальні докази, що дозволяють розпочати такий процес. Слідство не може ґрунтуватися просто на заявах якогось депутата «Ось він [Янукович] точно винен». І не може піти до суду зі слабкою доказовою базою, ризикуючи «нарватися» на виправдувальний вирок. Тому Генпрокуратура діє нехай непопулярно для електорату, але абсолютно коректно. Для Європи це нормальна практика – схожі процеси там тривають роками. Тому я не думаю, що тут потрібно шукати злий намір.

2. Який механізм такого слідства?

– Єдина відмінність заочного слідства від звичайного тільки в тому, що обвинувачений не присутній фізично. А так все відбувається за стандартною процедурою. Буде проходити допит свідків, захисту, самого підозрюваного. Те, що Янукович заявив, що готовий співпрацювати зі слідством у форматі відеоконференції, цілком доречно і законно. Це передбачено Кримінальним кодексом, який, до речі, був прийнятий під час його правління.

3. Що буде з активами підозрюваних в Україні, якщо їхня провина буде доведена?

– Якщо суд ухвалить, що підозрювані винні, то їхні активи як в Україні, так і за кордоном, можуть бути конфісковані (якщо стаття Кримінального кодексу це передбачає) на користь держави, або стягнуті на користь потерпілих сторін для задоволення цивільного позову.

4. А яке покарання може загрожувати Януковичу і його соратникам?

– Наскільки я чув, екс-президент і його оточення звинувачуються в серйозних злочинах [державна зрада і зловживання владою]. Крім уже згаданої конфіскації активів і майна, мова може йти про позбавлення волі терміном від 12 років. Якщо обвинувачених не буде в Україні, то країна подасть запит на їхню екстрадицію. В принципі з багатьма країнами у нас підписаний договір про видачу злочинців. Якщо провина буде доведена, то в теорії вони повинні його дотримуватися.

Читайте також:  Президент Фінляндії: Ми не зможемо захистити країни Балтії

5. А на практиці? Чи справді всі будуть покарані?

– Тут можуть виникнути проблеми не так з боку України, як з боку інших країн. Так, є держави, які ніколи не видають осіб в Україну, наприклад, Великобританія. Я думаю, слідство докладе максимум зусиль, щоб довести провину колишніх політиків. Але Російська Федерація вже заявила, що всі злочини, у яких звинувачується Янукович, мають політичний характер. У такому разі Росія абсолютно законно, виходячи зі свого законодавства, може не видати Україні Януковича.

Що стосується того, чи будуть покарані всі, – це слизьке питання. У першу чергу необхідно довести, що ці особи дійсно винні у скоєнні злочинів. Тому зараз говорити однозначно, що всі, хто працював з Януковичем, винні у розстрілі Майдану, – абсурд. Якщо слідство доведе їхню провину, тоді вже можна про щось говорити. Якщо зараз названо тільки декілька прізвищ, отже проти них дійсно є вагомі докази. Генпрокуратура взяла новий курс, там працюю професійні слідчі, давайте дочекаємося результатів.

Шукайте деталі в групі Facebook