facebook

Арсеній Яценюк пропонує саджати до тюрми за комунальні борги

Всім боржникам за газ і електроенергію може загрожувати тюремне ув’язнення. Такими методами прем’єр-міністр Арсеній Яценюк вирішив боротися з боргами в галузі, прирівнявши несплату за ресурси до розкрадань.




0915

Втім, главі уряду буде складно реалізувати цю ідею.

“Що стосується боржників за газ і електроенергію. З Мінфіном ми погасимо борги бюджетних організацій, а що стосується решти, у тому числі, і приватних компаній – за умисну несплату, правоохоронні органи і прокуратура – порушуйте кримінальні справи і вважайте фактичним розкраданням”, – заявив в ході засідання антикризового енергетичного штабу Арсеній Яценюк.

Він також повідомив, що в кожній області будуть створені спеціальні комісії по роботі з боржниками, доручивши проконтролювати цей процес віце-прем’єру Валерію Вощевському.

Раніше Міністерство енергетики та вугільної промисловості неодноразово заявляло, що ситуація з накопиченням заборгованості за енергоресурси критична. Це, за словами профільного міністра Володимира Демчишина, ускладнює підготовку до майбутнього опалювального сезону.

В НАК “Нафтогаз України” повідомили, що на 4 серпня, сумарна прострочена заборгованість підприємств ТКЕ, ТЕЦ і промислових споживачів становить 20,6 млрд грн (з урахуванням попередніх періодів).

Однак, за даними Держстату, рівень платіжної дисципліни побутових споживачів за послуги ЖКГ набагато вищий, ніж повідомляють в Міненерго. За перше півріччя українці сплатили 99,8% нарахованих за цей період сум. А борги населення з урахуванням попередніх періодів складають 12,2 млрд грн.

Заява прем’єра викликала широкий резонанс в соціальних мережах. Обурення зводилося до того, що “у людей і так нема грошей на їжу, а ще при цьому пропонують саджати у в’язницю за борги по “комуналці”.

Експерти сумніваються, що правоохоронним органам вдасться ефективно реалізувати ініціативи уряду. Юристи впевнені, що заяви прем’єра не мають під собою правових підстав, оскільки взаємовідносини споживача комунальних послуг та їх виконавців (постачальників) є сферою дії цивільного, а не кримінального права.

Читайте також:  З рахунків українців почали по-новому списувати гроші за борги: що змінили

Стягнути заборгованість з споживача підприємство-постачальник послуги може тільки в судовому порядку. Якщо суд прийме рішення на користь позивача, той може звернутися до виконавчої служби із заявою про відкриття провадження.

Судовий виконавець може описати майно споживача-неплатника на суму боргу. В разі його перевищення розміру 10 мінімальних зарплат (12,18 тис. грн) судовий виконавець може накласти арешт на квартиру боржника.

“В Кримінальному кодексі передбачена відповідальність за розкрадання електроенергії та інших енергоресурсів. Але розкраданням може вважатися тільки безоблікове споживання при відсутності договору”, – сказав юрист Іван Смольний, що спеціалізується на питаннях ЖКГ.

Він упевнений, що слова прем’єра варто сприймати як “популізм і “страшилку”.

джерело http://www.rbc.ua/ukr/analytics/novaya-strashilka-kabmina-sazhat-grazhdan-1439312657.html

Шукайте деталі в групі Facebook