facebook

Порошенко: Під час війни братніх народів немає

На зустрічі з громадськими діячами президент також розповів, чим Україна відрізняється від Росії.

1670353



Президент Петро Порошенко напередодні зустрівся з відомими громадськими діячами, які брали участь у створенні, утвердженні і розвитку незалежної української держави, у написанні й прийнятті Конституції, затвердженні демократичних принципів в Україні. У ході зустрічі відбулася “відверта розмова” про актуальні питання розвитку держави, зокрема, про зміни до Конституції в частині децентралізації влади, повідомляє прес-служба глави держави.

Звертаючись до присутніх, Порошенко відзначив важливість “чесної і відкритої розмови про децентралізацію як однієї з найважливіших реформ, яку Україна чекає вже багато років”, і звернувся до присутніх із закликом стати провідниками реформаторських ідей децентралізації, бути активними у захисті єдності країни та її подальшого демократичного розвитку.

Також президент наголосив на важливості підтримки з боку авторитетів країни в процесі прийняття Верховною Радою змін до Конституції щодо децентралізації.

“Створення місцевого самоврядування – це один з елементів побудови західної цивілізації. Наявність сильного місцевого самоврядування, – згадаймо про магдебурзьке право, – було і буде однією з наших цивілізаційних відмінностей, які відрізняють нас від Росії та наближають до Європи”, – заявив глава держави.

 

Президент наголосив, що зміни до Конституції передбачають дієві запобіжники, які гарантують територіальну цілісність України та її унітарність, а децентралізація не стосується таких питань, як оборона, зовнішня політика, безпека, забезпечення прав і свобод громадян.

Надзвичайний і повноважний посол України, колишній посол України в США Юрій Щербак наголосив на необхідності поліпшення комунікації влади з суспільством.”Ми – ваші спільники, але є речі, які люди не розуміють і які треба дуже добре пояснити людям”, – зазначив він. Так, Щербак наголосив на необхідності розвінчання “міфологем Путіна” про те, що українці та росіяни – єдиний народ, а також про те, що Україна нібито перебуває під зовнішнім управлінням. Порошенко на це відповів: “Ви влучили в “десятку”. Немає в нас жодних братніх народів під час війни. Є єдиний український народ, який прагне в Європу, і російський народ, який перебуває в глибокій кризі”.

Читайте також:  Окупанти відмовляються воювати проти України: розвідка дізналася про бунт у лавах ворога

Повідомляється, що серед присутніх були такі відомі громадські, політичні та релігійні діячі, як перший президент України Леонід Кравчук, єпископ УГКЦ, кардинал Римо-католицької церкви Любомир (Гузар), надзвичайний і повноважний посол України Юрій Щербак, народний депутат багатьох скликань Іван Заєць,український вчений-філософ, виконавчий директор фонду “Відродження” Євген Бистрицький, громадсько-політичний діяч Дмитро Павличко, академік Національної академії наук України, радник президента України, директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін, голова Конституційного суду України (1996-1999 рр.), член Конституційної комісії Іван Тимченко, суддя Конституційного суду України (1996-2003 рр.), член Конституційної комісії Микола Козюбра, віце-президент Національного університету “Києво-Могилянська академія” (2002-2007 рр.) Володимир Панченко.

У зустрічі також взяв участь голова Верховної Ради і Конституційної комісії Володимир Гройсман.

Шукайте деталі в групі Facebook