facebook

Путінська війна створила Єдину Україну, яка буде ненавидіти paSSєю протягом кількох поколінь

“У Москві почався процес усунення Путлера від влади”, – розповідає видання Forbеs.

Журнал зазначає, що через чверть століття після розпаду СРСР кремленологи почувають у повітрі путч, незважаючи на надзвичайно високі рейтинги схвалення Путіна. Кремлівська еліта, яку деякі називають «Політбюро 2.0», зараз вирішує, чи не потрібно Путіну піти, перш ніж він ще більше зіпсує ситуацію.

Видання далі пише: “Промахи Путіна стають все більш очевидними з кожним днем. Ніхто не заперечує, що Росія являє собою клептократичну державу, чиї лідери розікрали більшу частину національних багатств. Але Росія також перетворилася на ізгоя, який порушує норми міжнародного права, не гребує офіційною брехнею і має величезні борги перед міжнародними судами.

Економічна політика Путіна обернулася катастрофою. Попри всі обіцянки диверсифікації, Росія залишається сировинною економікою, залежною від світових цін на нафту. Потрапивши в шторм падаючих цін на нафту, міжнародних санкцій і продовольчих ембарго, Росія вже шостий квартал перебуває в стані рецесії, і в найближчому майбутньому вона може розраховувати в кращому випадку на вельми незначне зростання.

Рівень життя населення падає, незважаючи на те, що Путін обіцяє стабільність і процвітання. Відсутність інвестицій лише посилює економічне майбутнє Росії. І тільки путінський бюрократичний апарат, по всій видимості, залишився цілим і неушкодженим. Хвалені резервні фонди скоро будуть вичерпані.

На чорний день вже майже нічого не залишилося, і в заяви Путіна перестали вірити навіть його друзі.

Багато росіян стали легкою здобиччю путінської пропаганди. На відміну від російського народу «Політбюро 2.0» розуміє, в якому стані насправді перебуває економіка Росії, а також те, що російські економісти, всупереч більш раннім твердженнями, – зовсім не чарівники.

Російська економіка, яка перестала рости задовго до подій у Криму, буде залишатися в стані рецесії, поки ціни на нафту не піднімуться, на що, цілком можливо, піде багато років. Загрузлі в боргах російські компанії не можуть брати кредити, а Китай не хоче і не може прийти їм на допомогу

Заборона Кремля на імпорт продуктів харчування призвів до того, що рівень інфляції перевищив 15%, набагато обігнавши індексацію зарплат і пенсій. У ході своєї щорічної прямої лінії з росіянами Путін лише висловив надію на відновлення світової економіки, додавши, однак, що їм не варто турбуватися, тому що його економічна команда все тримає під контролем.

Читайте також:  На півночі Італії через бомбу часів Другої світової евакуювали кілька тисяч людей

«Політбюро 2.0» не знаходить нічого хорошого і в зовнішній політиці Путіна. Росія анексувала Крим без єдиного пострілу, але він обійшовся країні в мільярди доларів, і в даний час він теж занурюється в болото корупції. Хоча західна допомога Україні виявилася не надто ефективною, Захід все ж не кинув Україну і, по всій видимості, має намір продовжувати забезпечувати її засобами для відновлення. Путінська війна, зрештою, створила єдину Україну, яка буде ненавидіти Росію протягом кількох поколінь.

Постачаючи сепаратистські сили зброєю, Кремль ризикує створити важко озброєну й непередбачувану силу на власному кордоні.

У ході так званого затишшя після підписання Мінська-2 українська армія зміцнила свої сили, тому зараз немає ніякої впевненості в тому, що проросійські ополченці зможуть її розбити, навіть якщо їм дати волю.

Отже, «Політбюро 2.0» повинно задатися питанням: який наступний крок Путіна, і чи можемо ми собі дозволити піти разом з ним?

Жоден з варіантів, які може запропонувати Путін, не можна назвати хорошим. Якщо він забере зброю і війська у проросійських ополченців і припинить їх підтримувати, то Україна знову займе Донбас, і Путін і його «Політбюро 2.0» виявляться невдахами.

Якщо він схвалить новий наступ на Маріуполь або захоплення сухопутного коридору в Крим, Захід введе санкції, які знищать агонізуючу економіку і поставлять під загрозу активи членів «Політбюро 2.0». Ці санкції можуть включати в себе відключення Росії від системи банківських розрахунків SWIFT, що призведе до повної зупинки російських фінансових трансакцій. І ті, хто збагатився завдяки клептократичного режиму Путіна, просто збанкрутують.

Багато хто передбачає неминучий кінець путінського режиму, але поки залишається неясним, як це станеться. Будучи обраним президентом країни, Путін повинен буде або піти з поста, або припинити існування. Деякі ознаки дозволяють припустити, що процес почнеться з наступу на найближчих союзників Путіна, який, по всій видимості, вже почався.

По-перше, прес-секретар Пєсков став мішенню нападок опозиційного блогера Олексія Навального, який стверджує, що представник Путіна орендував яхту за 500 000 доларів на тиждень. Пєсков відкинув ці чутки, проте фотографії, що з’явилися в соцмережах, довели зворотне.

Читайте також:  "Перемир'я не буде": астролог Влад Росс попередив про напругу на фронті

Зазвичай скандальні репортажі Навального ігноруються, проте цього разу історія з яхтою обійшла сайти всіх провідних російських ЗМІ, у тому числі РБК і Правда.Ру. Видання «Ведомости» також вказало на те, що Пєсков носить годинник за 620 тисяч доларів, які він ніяк не міг купити на зарплату державного службовця.

По-друге, член найближчого оточення Путіна і об’єкт західних санкцій Володимир Якунін оголосив про свій відхід з поста глави російської державної монополії РЖД, щоб стати сенатором від Калінінградської області.

За словами одного з джерел російської версії Forbes, «якщо насправді мав місце саме відхід у відставку, це означає, що за останні кілька днів сталося щось дуже серйозне».

У повідомленнях російських ЗМІ підкреслюється, що Якунін відмовився розкрити джерела своїх доходів, тому що такі питання не обговорюються в пристойному суспільстві. Однак антикорупційний блогер Олексій Навальний заповнив наявні прогалини, представивши список майна Якуніна, в який потрапив і його розкішний маєток.

По-третє, «давній друг дитинства Путіна», бізнесмен Геннадій Тимченко став об’єктом різкої критики напівофіційної газети «Ведомости».

В одній з її статей говориться, що Тимченко «ізольований від західного світу американськими санкціями», втратив можливість відвідувати власну віллу на березі Женевського озера, тому він влаштувався в резиденції першого секретаря ЦК КПРС Микити Хрущова.

Далі в статті «Ведомостей» слід довгий список сумнівних ділових партнерів Тимченко, які проводили свої справи через непрозорі торгові компанії з такими російськими гігантами, як «Роснефть», «Сургутнефть» і «Транснефть», з якими неможливо вести справи без хороших зв’язків на вищому рівні.

Енергетичний торговий колос Gunvor, половина якого належала Тимченко до введення відносно нього західних санкцій, грає наскрізну роль в цій історії. Зокрема, енергетична група Gunvor, за чутками, є головним джерелом багатомільярдного стану Путіна, оскільки нібито саме йому вона і належить. Перш відкриті обговорення Тимченко і групи Gunvor були недоступні для офіційних російських ЗМІ.

По-четверте, колишній особистий охоронець Путіна і глава внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ Віктор Золотов став жертвою медіа-атаки під назвою «Весь мусор в одній хаті» з боку видання, що має тісні зв’язки зі службами безпеки. Як і у всіх інших випадках в цій статті представлений довгий і докладний список земель, квартир та іншого роду майна Золотова.

Читайте також:  Найближчі 2-3 місяці будуть вирішальними у війні: Арестович розповів, чого Україні очікувати в цей період

В кінці статті автор практично виносить вирок Путіну: «Якщо колишній охоронець Путіна зумів на держслужбі розбагатіти більше ніж на мільярд, то що вже говорити про те, кого він охороняв. Це саме той випадок, коли мовчання – золото».

Деякі аналітики пояснюють ці події тим, що Путін втрачає інтерес до своїх друзяк і хоче оновити свій ближнє коло. Однак, найімовірніше, це не так.

З урахуванням того, що економіка валиться, а на Україні він зайшов у глухий кут, Путін має потребу у всіх своїх друзях, особливо в тих, на кого обрушилися звинувачення в корупції і хто може знати подробиці його власної корумпованості. У диктаторів немає жодних шансів залишитися при владі, якщо вони кинуть своїх союзників – особливо у важкі часи.

В даний час, найімовірніше, йде якась боротьба за владу, однією з мішеней в якої став сам Путін. Тактика настання класична: спочатку необхідно видалити прихильників боса.

Хоча деякі стверджують, що будь-яке нове керівництво, що вийшло з «Політбюро 2.0», буде не краще Путіна, аналітик Піонтковський дотримується іншої точки зору. Він стверджує, що члени російської еліти посилають сигнали Заходу про те, що «все вирішиться в найближчі тижні».

У нас бували випадки помилкової тривоги і раніше. Можливо, це ще один такий випадок, але, принаймні, ми тепер уже можемо розглянути той шлях, який веде до кінця путінського режиму. Слід зазначити, що Путін провів річницю путчу проти Михайла Горбачова 19 серпня в Криму.

Не варто випускати з уваги і те, що туди він узяв із собою чотирьох головних членів свого уряду, які, швидше за все, будуть вибирати його наступника. Пам’ятайте: тримай друзів близько, а ворогів – ще ближче.

Джерело – http://www.forbes.com/sites/paulroderickgregory/2015/08/20/is-a-slow-putsch-against-putin-under-way/


Шукайте деталі в групі Facebook