facebook

Порошенко: Альтернативи мінському процесу не існує

Меркель і Олланд також наголосили на необхідності повного виконання Мінських домовленостей.

1671728



Президент України Петро Порошенко за підсумками переговорів у Берліні з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Франсуа Олландом заявив, що альтернативи Мінському процесу не існує, повідомляє прес-служба глави держави.

“Ми впевнені в тому, що Мінський процес, заснований на мирному плані, є абсолютно універсальним інструментом”, – наголосив президент.

Глава держави ще раз акцентував увагу на пунктах Мінських домовленостей – негайне припинення вогню, відведення важкої техніки і артилерії, негайне звільнення заручників, безперешкодний доступ інспекторів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до контролю виконання досягнутих домовленостей, а також вирішення комплексу питань: політичних, гуманітарних, соціальних, економічних, які сприяють встановленню миру і деескалації конфлікту.

Порошенко констатував, що Україна неухильно виконує взяті на себе зобов’язання. “Ми підтверджуємо неухильне дотримання всіх положень Мінських домовленостей. Ми домовилися використовувати найближчі можливості, у тому числі в рамках міжнародних заходів, для того, щоб донести ці сигнали до Москви”, – сказав президент.

“Ми чітко декларуємо, що на сьогоднішній день, на жаль, саме Російська Федерація і підтримувані нею бойовики представляють єдину загрозу для відновлення миру і стабільності в регіоні”, – заявив Порошенко.

Співрозмовники обговорили необхідність забезпечення безпеки міжнародних спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ і домовилися про те, що необхідно забезпечити безперешкодний доступ до територій, включаючи неконтрольовану ділянку україно-російського кордону. Особливу увагу було приділено звільненню заручників, включаючи тих, які зараз перебувають на території Російської Федерації.

“Сподіваюся, що основним результатом нашого нинішнього заходу стане деескалація подій на Донбасі, припинення кровопролиття, сприяння початку обговорення модальності проведення місцевих виборів за українським законодавством, які будуть чітко відповідати стандартам ODIHR ОБСЄ”, – заявив президент.

Читайте також:  Показала голі груди та сідниці: модель, котру вподобав Папа Римський, оголилась на камеру (фото)

У своїх заявах Ангела Меркель і Франсуа Олланд також наголосили на необхідності повного виконання Мінських домовленостей. Канцлер Німеччини зазначила, що сьогоднішня зустріч спрямована на зміцнення “Нормандського формату” і виконання Мінських домовленостей. “Ми впевнені, що Мінські угоди мають бути фундаментом для досягнення миру в Україні”, – заявила Ангела Меркель.

Співрозмовники зазначили, що не виконуються пункти Мінських угод про припинення вогню, відведення важкої артилерії, а спостерігачі ОБСЄ не мають доступу і не можуть моніторити режим припинення вогню.

У свою чергу Франсуа Олланд наголосив, що відповідальність за виконання Мінських домовленостей несуть всі сторони-підписанти.
За матеріалами: Корреспондент.net

Шукайте деталі в групі Facebook