facebook

Кремлівські методи насильства повертаються проти режиму у потворній формі

Зважаючи на ескалацію та схвалення насильства прихильників кремлівського режиму, можна сказати, що ознаки громадянської війни, якою півтора роки лякають Європу кремлівські пропагандисти, стають очевидні



. Громадянська війна повільно розпалюється. Але не в Україні, а в самій росії. «Гібридна громадянська» війна. Мабуть, єдина можлива сьогодні форма у зруйнованому російському суспільстві.

Кремлівський режим не здатен вирішувати соціально-економічні проблеми, і зайнятий лише самозбереженням. Для цього він йде рутинним шляхом руйнування зародків громадських інститутів, атомізації суспільства, консолідації контролю над ресурсами, які катастрофічно тануть. За останній рік наявні ресурси зменшилися на 50%, а доступні – на 70%. Вразливість ресурсної бази російської економіки зросла майже в чотири рази. В поточному стані і за спостережуваної динаміки російська економіка, на думку більшості фахівців, відновленню не підлягає. Це – шлях в один, безрадісний кінець. І сценарій цього кінця – катастрофічний вибух чи повільне розкладання – залежить від ступеню консолідації західної антиросійської коаліції та рівня страху кремлівської хунти.

Воєнний шантаж, спровокований страхом, сьогодні знову є реальним і дієвим фактором глобальної політики. Але якщо в Кремлі шантаж – це єдиний інструмент утримання влади, то у Заходу інша мотивація.

На Заході цю риторику несподівано підхопили пару місяців тому, звернувши нарешті увагу на войовничі заяви Путлера. Це сталося, бо реальні шанси Кремля у військовому протистоянні було нарешті адекватно зважено і оцінено. І вони виявилися низькими. Тепер шантаж Путлера використовують проти нього. Так знахабнілого підлітка-хулігана директор школи ловить у підворітті і просить голосно повторити всі загрози і зухвалі заяви перед педрадою. Тоді головним мотиватором поведінки шпани стає страх покарання, завдяки чому її вибрики можна контролювати.

Читайте також:  Негода в Італії: є зниклі й загиблі

Військовий потенціал росії є істотно переоціненим. Тому слід адекватно ставитися до розмов про часові масштаби захоплення європейських столиць та «радіоактивний попіл» – це навряд чи взагалі можливо. Власне, це означає, що росія веде «гібридну війну» тому, що на іншу вона просто не здатна.

З кожним днем блеф «великої російської війни» стає все більш очевидним для зовнішнього світу. Це не означає, що ми не повинні готуватися до найгіршого сценарію. Це означає, що ми маємо бути готовими до варіативних наборів різних типів загроз.

Російська агресія, мотивована примарою «експорту революції» в росію, поступово загрожує експортом «гібридного громадянського конфлікту» з росії в Україну і Європу. Це та загроза, силового захисту від якої немає.

Розвиток соціальних інститутів, громадянського суспільства, взаємна довіра, співпраця, витримка і консолідація зусиль із союзниками – запорука нашої безпеки стосовно цього типу загрози і зрештою – нашої перемоги.

Джерело – http://www.radiosvoboda.org/content/article/27210783.html

Шукайте деталі в групі Facebook