facebook

У Казахстані створюють банк низькозбагаченого урану

Придбати уран зможе держава-член МАГАТЕ, що не має можливості купити речовину на комерційному ринку.

1673017



Уряд Казахстану і Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) підписали угоду про створення банку низькозбагаченого урану на території республіки, повідомляє РИА Новости.

Банк буде розташований на території Ульбінського металургійного заводу в Усть-Каменогорську. У ньому буде зберігатися низькозбагачений уран, що використовується для потреб атомної енергетики. Придбати НЗУ зможе держава-член МАГАТЕ, що не має можливості купити речовину на комерційному ринку.

Казахстан виступив з ініціативою розмістити на своїй території міжнародний банк НЗУ під егідою МАГАТЕ в 2009 році.

Раніше заступник голови комітету атомного енергетичного нагляду і контролю міністерства енергетики Казахстану Тимур Жантікін повідомив, що банк зможе прийняти матеріал в 2017 році.

На створення банку і його функціонування протягом щонайменше десяти років виділені близько 150 мільйонів доларів. Крім самого Казахстану, кошти надані США, Євросоюзом, Норвегією, ОАЕ, Кувейтом, а також фондом “Ініціатива зі скорочення ядерної загрози”.

Згідно з правилами, у сховищі повинен міститися невеликий гарантований запас сировини, вона має бути розміщена в країні, що не володіє ядерною зброєю. Відповідно до регламенту, кожна держава може звернутися до зберігача депозитарію із заявкою на паливо для своїх АЕС.

Казахстан займає перше місце в світі за обсягами виробництва урану і друге – за його запасами. Республіка відмовилася від статусу країни, що володіє ядерною зброєю, незабаром після розпаду СРСР в 1992 році. Тоді Казахстан володів четвертим у світі ядерним потенціалом – за зізнанням президента Нурсултана Назарбаєва, в республіці було сконцентровано понад 110 балістичних ракет з 1200 ядерними боєголовками.

Читайте також:  СТБ закрив шоу «Кохана, ми вбиваємо дітей»

Шукайте деталі в групі Facebook