facebook

Заступник директора “Теплокомуненерго”: Взимку тепло може подорожчати на 50%

Заступник директора ДКП “Івано-Франківськтеплокомуненерго” Ігор Угриновський повідомив, що в порівнянні з 2013 роком з 1 серпня вартість тепла уже зросла на 30-40%.

123134287




Згідно з постановою профільної Нацкомісії, яка встановлює нам тарифи, з 1 серпня змінилися тарифи для населення. Зокрема ціна на тепло піднялася приблизно на 30-40%.

“Але говорити про конкретні ціни, які будуть зазначені у квитанціях, наразі зарано. Розрахунок буде зроблений відповідно до кількості поданого тепла. Однак якщо до 1 серпня вартість 1 Гігакалорії складала близько 161 грн, то тепер зупинилася на рівні понад 231 грн., – пояснив у інтерв’ю Галці тепловик.

За його словами, це означає, що чим холодніше буде взимку, тим більше гігакалорій вироблятиме підприємство, щоб клієнти мали якісну послугу.  Відповідно люди платитимуть більше — до 50% в порівнянні з 2013. Якщо ж зима буде відносно теплою, то ріст тарифу буде не таким помітним.

У наших тарифах, відзначив Ігор Угриновський, є так звана “інфвестиційна складова”. Це – гроші на модернізацію підприємства, план якої погоджує міська влада. Потім ці плани подаються в столичну Нацкомісію, яка розглядає найактуальніші заходи, і їхню вартість вкладає у тариф. Але для їх виконання потрібна 100% оплата за послуги від споживачів, і стабільні ціни на матеріали.

“Зараз ми нібито маємо новий тариф, але через зростання долара ми вже відчуваємо брак коштів на заплановані заходи. Тому що вартість труб чи обладнання вже виросла. Тобто зараз можемо говорити, що новий тариф вже не є економічно обґрунтованим, а відповідає лише 95% від потреби”, – поінформував Угриновський.

“Теплокомуненерго” має завдання, як того вимагає уряд, скоротити споживання газу на 30%. На думку тепловика, щоби виконати це завдання слід або пізніше починати опалювальний сезон, або недодавати людям тепло.

Читайте також:  Вихідними в Україні потеплішає до +16

“У нас є план заходів, однак при діючих технічних нормативах і ситуації в державі виконати його неможливо. Поясню чому: у нас немає таких витрат, аби модернізовувати підприємство і за рахунок цього економити. У нас є наразі один вихід — недодавати людям тепло. Бо поки що маємо рівень втрат теплоносія — 12%. В Європі цей рівень складає — 9%. Тобто якщо ми почнемо масово замінювати труби, це дасть невеликий ефект. Ще один варіант економії — затягування опалювального сезону, тобто пізніше його почати, та швидше закінчити. Однак з погодою не вгадаєш. Також зменшити споживання можуть довші зимові канікули у школах, тощо”, – повідомив заступник начальника “Теплокомуненерго”.

Шукайте деталі в групі Facebook