facebook

Інформаційний простір – це поле бою проти путінської брехні

Портал “Česká Pozice” наводить приклади безпрецидентних за своєю зухвалістю і наглістю фактів дезінформації кремлівським режимом



європейського інформаційного простору: “Трагедія рейсу МН17 Малазійських авіаліній була невдалим замахом на російського президента”. “Пасажири були мертві ще до відправлення цього Боїнга 777”. “Його, помилково, збив український штурмовик Су-25”. “Рейс МН17 насправді є рейсом МН370, який зник над Індійським океаном”.

“Різноманітна дезінформація і десятки надуманих теорій про малайзійський літак, збитий 17 липня 2014 в небі над Східною Україною, розкривають нову військову стратегію путінської росії. Під сумнів ставляться факти, паніка стає альтернативної інтерпретацією подій, створюється хаос і враження, що правди не існує. Мета путінської стратегії – нашкодити ворогові без прямої інтервенції. Для цього суспільний простір робиться непрозорим, навмисно знижується його культура і здатність вільно і відповідально приймати рішення.

Метою тоталітарних репресій було перешкодити правді. Але кремлівський режим прагне домогтися цього не насильством, а більш складним способом – за допомогою ослаблення авторитету правди і віри в те, що правду можна шукати. Ми виявилися зовсім не готові до цієї стратегії, і в цьому винен наш досвід життя при тоталітарному режимі і пов’язане з цим досвідом розуміння свободи.

Адже ми як і раніше вважаємо, що свобода – це природний стан, яке настане, якщо усунути всі перешкоди, які роблять його неможливим. Може, так воно і було в 1989 році, але сьогодні все обертається проти нас, адже ми не займалися громадським простором, пустивши все на самоплив. Через це кілька проросійських сайтів, оплачуваних лобістів в інтернет-дискусіях і русофілів мають такий же вплив, як і незалежні фахівці і коментатори.

Прийти до угоди всередині великої групи людей можна, тільки якщо всі дотримуються правила – наприклад, не перебивають, слухають і не брешуть. Крім того, потрібно, щоб були люди, які орієнтуються в проблемі і можуть застерегти інших від поглиблення в деталі і другорядні проблеми, а також від зайвих емоцій.

Читайте також:  Єгорова поскаржилася на погрози після скандалу з "воїнами-селюками"

У громадському просторі теж потрібно дотримуватися правил, які роблять можливою дискусію і реалізацію загальної волі. Звід таких правил називається культурою, а вільний простір пов’язаний з культурністю. Всі не можуть говорити і робити, що захочуть, наприклад, брехати або говорити дурниці, бо в результаті виходить брехня і нісенітниця.

Передумовою для здорового і вільного громадського простору є і здатність обговорювати важливі теми усім суспільством, поки не буде досягнутий задовільний висновок або тема себе не вичерпає.

На інтелектуалів, журналістів та інших представників громадського простору це покладає великі зобов’язання: потрібно не розглядати тему кожен раз з початку, а продовжувати дискусію з того місця, до якого підійшли попередні учасники, прислухатися до їх висновків, з якими вони, можливо, і не згодні, але які показали себе як правильні і переконливі.

Культурний, а значить вільний інформаційний простір існує не для того, щоб інтелектуалам було де поговорити. Це поле бою, де вирішується майбутнє: чи залишиться наше суспільство згуртованим і вільним чи ні. Путінська диктатура розуміє значення цього поля бою і цілеспрямовано веде на ньому свою діяльність. Питання в тому, чи зможемо ми гідно відповісти”.

Джерело – http://ceskapozice.lidovky.cz/obrana-proti-putinovi-zdravy-verejny-prostor-jako-v-nemecku-p57-/tema.aspx?c=A150828_015608_pozice-tema_lube

Шукайте деталі в групі Facebook