facebook

За крадіжку “свободою” асфальту з вулиці Тичини може бути порушена кримінальна справа?

Як повідомили деякі ЗМІ, 25 серпня на вулиці Тичини в Івано-Франківську розпочався капітальний ремонт. Зокрема на івано-франківському сайті www.galka.if.ua були опубліковані фото початку зрізання шару асфальту з дорожнього полотна.

187418453


Зауважимо вже цей факт може потягнути за собою кримінальне провадження, оскільки станом на 25 серпня ще не було акцепту (тобто не було проголошено результатів тендеру), а тим більше не могло бути заключено угоди про виконання робіт, яка б надала право на їх початок.

Тобто, те, що відбувалося 25 серпня можна кваліфікувати як крадіжку міського асфальту комерційною структурою, яку пов’язують з ВО «Свобода».

Журналісти Фіртки прослідкували – куди ж вивозиться крадений асфальт? (відео нижче).

Як виявилося цей асфальт вивозиться в Хриплин, на асфальтний завод, який також пов’язують з ВО «Свобода».

Як повідомляють джерела Фіртки з інших франківських вулиць зрізаний асфальт також кілька місяців звозився на той же асфальтний завод в Хриплині… Тобто станом на цей час на території заводу повинно зберігатися вже сотні тисяч тон зрізаного асфальту. Цікаво б проінспектувати…

Хіба що… Його викристали для «виготовлення» «нового асфальту»? Тут вже були б питання щодо того чи не видають «свободівські» будівничі доріг за новий асфальт (очевидно, з нового житомирського гранітного щебеню?) перемелений асфальт з івано-франківських доріг до якого додали бітуму? Якщо так, то цікаво – за що ж платимо ми з вами “будівничим доріг від свободи” – за новий асфальт з нових матеріалів, чи за перемелений і политий бітомум старий асфальт, зрізаний з доріг.

Але ні.. Адже директор підприємства ТОВ “Івано-Франківськавтодор” Андрій Шуневич нещодавно заявив у коментарі Stanislavske.tv, що «взагалі така технологія переробки асфальту існує, однак, в Івано-Франківську немає обладнання для її реалізації. Крім того, асфальт на міських дорогах просто не придатний для цього».

Читайте також:  У Калуші Мазда вилетіла з дороги – двоє людей у лікарні

От тут ми його і ловимо на слові (і справді технологічно застарілий “свободівський” асфальтний завод не може перероблятизрізаний асфальт)…

І пропонуємо «компетентним органам» перевірити – куди ж івано-франківських доріг поділися сотні тисяч тон зрізаного асфальту та чи справді те, що нам видають за новий асфальт є справді ним, а не сумішшю бітуму і зрізаного старого асфальту? Можливо адміністрація заводу зробила б день відкритих дверей і розвіяла всі сумніви?

Як зрізається (а ствном на 25 серпня – крадеться) асфальт і куди відвозиться прослідкував журналіст “Фіртки”:

А тим часом “ГалКа” повідомила, що ремонт найгіршої вулиці у центрі Івано-Франківська – вулиці Тичини, може бути заблокований.

Про це “Галці” повідомили джерела в Департаменті комунального господарства МВК. Як каже співрозмовник видання, з результатами тендеру на ремонт багатостраждальної вулиці не погоджується фірма, яка його програла – ПБС.

“У згаданому тендері ПБС запропонував найнижчу ціну, але у тендерному комітеті визначили, що пропозиція фірми мала хибний розрахунок. Тож перемога цієї фірми наразилася б на фіксацію порушення з боку Держфінінспекції”, – кажуть комунальники.

Тим не менш, ПБС має намір подати оскарження результатів тендеру в Антимонопольний комітет. Як повідомила “Галці” керівник АМКУ в області Тетяна Савчин, така скарга направляється до головного офісу у Києві, однак їй відомо про такі наміри. В разі її наявності ремонтні роботи можуть бути зупинені.

Як повідомляла “Галка” 3 вересня, на Тичини фактично завершили зрізку старого асфальту.

Як повідомили “Фіртку” в фірмі ПБС, вони справді не згідні з рішенням тендерного комітету, оскільки в тендері фірма ПБС подала найвигіднішу для міста пропозицію, на 300 тисяч гривень нижчу за пропозицію свободівського ТОВ ”Івано-ФранківськАвтодор”.

Читайте також:  В Івано-Франківську переселенці виграли грант на спорудження велотраси

“Ми наразі не знаємо про причини такого рішення. Говорять про якусь помилку в розрахунку адміністративних витрат на одну тисячі гривень… Різнича ж в 300 тисяч гривень чомусь має меньшу вагу за помилку в 1 тисячу гривень”, – говорять в ПБСі.

Подані цінові пропозиції в тендері на ремонт вулиці Тичини виглядали наступним чином:

— ТОВ ”Будівельна компанія ТрейдЗахідБуд” – 3 544 538. 40 гривень з ПДВ.

— ПАТ ”Івано-Франківське спеціалізоване управління механізації будівництва” – 4 538 589. 60 гривень.

— ТОВ ”Івано-ФранківськАвтодор” –  2 984 442. 00 гривень з ПДВ.

— ТОВ ”Івано-Франківська дорожня служба” – з 2 842 120. 80 гривень з ПДВ.

— ТОВ ”ПБС” – 2 688 184. 00 гривень з ПДВ.

Зауважимо, що “конкуренція” між фірмою ПБС та свободівським ТОВ ”Івано-ФранківськАвтодор”триває у всіх останніх тенерах. Лише за участі фірми ПБС в останніх чотирьох міських тендерах (вулицы Тичини, Хмельницького, Кармелюка та Ленкавського), економія коштів бюджету громади міста Івано-Франківська склала б більше як пів-мільйона гривень – а саме, – 652 тис.441 грн.

Склала б…, якби мер і “Свобода” не грали б “в одні ворота” – на користь свободівського ТОВ ”Івано-ФранківськАвтодор”.

Адже тендер по ремонту на Ленкавського-Кармелюка з «легкої руки» чи то «важкої голови» міського голови Віктора Анушкевичуса відміняють. Обіцяного ремонту, за словами керманича міста, цього року не буде, оскільки немає коштів на заміну комунікацій, а “розкапарити і залишити на зиму немає сенсу”.

Цікаво лише, для чого ж було проводити тендер, якщо «грошей немає»? І риторичне запитання – якби тендер виграли правильні «ідейні хлопці» – то гроші знайшлися б?

У тендеруванні на ремонт вулиці Хмельницького ТОВ ”ПБС” також запропонувало найнижчу вартість. Проте тут вже дивним і одностайним чином всі (крім переможця) фірми (5 штук!) неправильно оформили документи – зокрема, дивним чином «забули» додати довідку, яку ж за 5 хвилин могли написати самі. Мова йде про довідку, яка засвідчує, що на фірмі створений Антикорупційний комітет. Отже виявиилось, що деякі з цих фірми дружньо не надали одну і ту ж довідку, і залишився лише один учасник тендеру – «ПБС». Проте, законодавство говорить, що учасником тендерних торгів не може бути одна фірма, повинно бути як мінімум дві. Відтак, коли залишається лише один учасник, то тендер вважається таким, що не відбувся.

Читайте також:  У Карпатах під жінкою з дітьми розійшлася дорога: моторошне відео

Що сталося з тендером на ремонт дорги по вул. Тични – описано вище, – на 300 тисч гривень нижча ціна робіт – не аргумент для міських “тендерівців”…

А ще, як свідчать джерела в міськраді, на цей час міський бюджет вже перевиконаний на 150 мільйонів(!!), які “ідейні хлопці” ділять виключно поміж своїми. Навіть чергові обіцяні 6 мільйонів на ремонт Набережної імені Василя Стефаника (включно з облаштуванням велодоріжок) – вони заблокували. Для чого? В когось є сумніви?

І на завершення – кілька фото свободівського асфальтного заводу в Хриплинні з-за паркана:

“Космічно-екологічні” технології Хриплинського асфальтного заводу

Шукайте деталі в групі Facebook