facebook

Кремлівський режим поняття не має, що йому робити з окупованими територіями

Кремль з самого початку не дотримувався



Мінських угод і продовжує підтримувати сепаратистів”, – заявив у своєму інтерв’ю порталу “WirtschaftsWoche Heute” Андерс Аслунд, шведський економіст, широко відомий у світі як експерт з економічної ситуації в країнах пострадянського простору.

WirtschaftsWoche: пане Аслунд, нещодавно український парламент надав окупованим територіям більше автономії. Але чи можна ще врятувати мирний процес?

Аслунд: Ні, мирний процес «мертвий». Кремль з самого початку не дотримувався Мінських угод і продовжує підтримувати сепаратистів. Війна тихо триває, а російське керівництво не має поняття, що йому робити з окупованими територіями. Інфраструктура здебільшого зруйнована. Москва не може анексувати Донецьк і Луганськ, вона і не може собі це дозволити.

– Які кроки слід зробити, щоб встановився стабільний мир?

– Зараз найважливіше відродити економіку. На Донбасі, за який ведуться бої, зробити це намагаються українські підприємства, а не росіяни. І те, що люди бачать за межами так званих народних республік, контрастує з диким хаосом, що панує в “ДНР”-”ЛНР”. Але цього буде недостатньо, щоб знову об’єднати Україну.

– Чи існують, всупереч драматичному падінню, сфери, в яких Україні процвітає?

– У сільському господарстві справи йдуть дуже добре – в цьому році скорочення обсягу виробництва та експорту складе незначний відсоток. Однак в металургії та вугільної промисловості ситуація набагато важча.

– Найближчим часом ситуація на Україні стабілізується. Яке значення могла б мати країна для Європи як економічний партнер?

– По-перше, Україна може стати важливим експортером аграрної продукції, яка за кількістю та якістю дуже швидко впорається з вимогами ЄС. По-друге, Україна пропонує себе як постачальник високих технологій, її інженери сильні саме в тому, що стосується розвитку програмного забезпечення. По-третє, країна могла б взяти на себе виробничий аутсорсинг, наприклад, для німецьких автовиробників. Якість освіти в Україні — висока.

Читайте також:  "Нова пошта" запустила сервіс викупу і доставки товарів з США

– Чи приймає ЄС достатньо заходів для того, щоб допомогти Україні в справі економічного відновлення?

– Брюсселю слід брати активнішу участь, тим більше що він практично не робить допомоги в поточному процесі реформ.

– Яку роль відіграють США в справі відновлення України?

– США надають фінансову допомогу в приблизно такому ж обсязі, що і ЄС. Але їх зусилля в рамках співпраці з розвитку, тобто у справі адміністративного розвитку або реформи поліції, незрівнянно ефективніші, ніж дії Євросоюзу. Це дуже корисно, оскільки саме у важкий період реформ Україні потрібні такі поради ззовні. З Брюсселя вони практично не надходять.

– Як Ви оцінюєте зусилля нинішнього керівництва, направлені на стабілізацію економіки?

– Уряд різко скоротив державні витрати, при цьому він істотно підвищив тарифи на електроенергію, бореться з корупцією і дерегулює економіку. Цього року в рамках процесу реформ набрало чинності понад 400 законів, які покликані допомогти бізнесу. В цілому я помічаю помітне зниження фіскального навантаження, яке допоможе країні.

– Українці так само це сприймають?

– Ні, в даний час прогрес можуть оцінити тільки експерти. Пересічні громадяни кажуть, що при новому уряді багато чого змінилося, але краще не стало.

– Що може зробити Євросоюз, щоб допомогти Україні?

Заходу слід надати Україні військову підтримку та фінансову допомогу.

Джерело – http://www.wiwo.de/politik/ausland/kein-frieden-in-sicht-russland-richtet-die-ukraine-zugrunde/12277758-all.html

Шукайте деталі в групі Facebook