facebook

Європарламент направить спостерігачів на місцеві вибори в Україні

У Європарламенті вважають, що такий крок буде виправданим.

1678841



Європейський парламент планує направити своїх представників в Україну для спостереження за місцевими виборами 25 жовтня, повідомив глава представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський.

“Так, це не зовсім звичайна практика для Європарламенту – відправляти своїх спостерігачів на місцеві вибори. Але враховуючи нинішню ситуацію у вашій країні, ми підемо на такий крок. І вважаю, він буде виправданим”, – сказав Томбінський в ході зустрічі в понеділок у Києві з головою Центральної виборчої комісії Михайлом Охендовським, в якій також взяв участь посол США в Україні Джеффрі Пайєтт.

Як повідомляє відділ взаємодії зі ЗМІ секретаріату ЦВК, посол США висловив стурбованість відмовою політичної партії “Опозиційний блок” у реєстрації в Харківській області.

“Пайєтт висловив серйозну стурбованість ситуацією в Харківській області, де територіальне управління юстиції відмовляється реєструвати місцеві організації політичної партії Опозиційний блок, що унеможливлює участь її представників у місцевих виборах. Голова ЦВК підтримав це занепокоєння, зазначивши, що вирішення цього питання входить до компетенції органів виконавчої влади, зокрема – Міністерства юстиції України”, – йдеться в повідомленні.

Посол США також акцентував на питанні проведення місцевих виборів на контрольованих українською владою територіях Донецької та Луганської областей. Він додав, що “при їх проведенні дуже важливо дотримуватися найвищих європейських виборчих стандартів”.

Охендовський у свою чергу зазначив, що Центральна виборча комісія буде продовжувати робити все можливе, щоб у цих регіонах, як і в цілому в Україні пройшли вільні і справедливі вибори.

“А за великим рахунком, щоб у нашій державі настав справжній громадянський мир і спокій, а з тим і не виникало сумнівів у можливості проводити вільні і чесні вибори, в Україні мають бути відновлені три найважливіші фактори: мир, верховенство права і свобода слова”, – додав голова ЦВК.

Читайте також:  На місцевих виборах проходять дві непарламентські партії - дослідження

Томбінський висловив підтримку Комісії та підкреслив: “У нас є великий кредит довіри до Центральної виборчої комісії, враховуючи, зокрема, і підсумки проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 205 у Чернігові. Адже там була дуже важка політична ситуація, але ЦВК майстерно впоралася зі своїми обов’язками в тих непростих умовах. Тому є всі підстави сподіватися на подібний успіх Комісії та під час місцевих виборів 25 жовтня 2015 року”.

Як раніше повідомлялося, до складу територіальних виборчих комісій з місцевих виборів, які формує Центральна виборча комісія, за результатами жеребкування увійдуть представники 86-ти політичних партій, крім шести парламентських. Про це повідомляє прес-служба ЦВК.

Шукайте деталі в групі Facebook