facebook

В Івано-Франківську фахівці моніторимуть якість харчування в школах та садках

А що ти сьогодні їв у школі?” – питання яким щодня зустрічають батьки дітей з навчальних закладів.

1393874442


Батьківська цікавість у цій справі зумовлена не стільки гастрономічними уподобаннями дитини, скільки стурбованістю щодо якості і безпечності того, що пропонується для харчування дітей у школах і садках.

Віддзеркаленням цієї стурбованості є те, що протягом останніх двох-трьох років почастішали звернення батьків, керівників закладів освіти, правоохоронних органів та громадських організацій до ДП”Івано-Франківськстандартметрологія” з питань встановлення відповідності продуктів харчування та продовольчої сировини, які використовуються для приготування страв в освітніх закладах, вимогам нормативних документів щодо якості і безпечності.

Прикрим  є те, що у багатьох випадках сумніви щодо невідповідного рівня якості продукції підтверджувались лабораторними випробуваннями. Зокрема, у більшої половини продукції, яка надходила з освітніх закладів Івано-Франківської області за різними зверненнями  фахівцями було виявлено невідповідності за якісними показниками.

Найпроблемнішою серед дослідженого була молочна продукція невідповідність якої можна класифікувати не як низьку якість, а непорядну підміну таких популярних продуктів як масло та сметана різними  молоковмісними (з 90 відсотковим вмістом рослинних жирів) а, подекуди, і просто продукцією, яка представляє собою суміш жирів рослинного походження.

Фіксувались “проблеми” з якістю і у  ковбасних виробах та свіжих овочах. Особливо часто невідповідності у  показниках якості виявляються у продукції закупівля якої здійснюється через тендерні торги, адже тут і переваги надаються за рівнем запропонованих цін і тривалі угоди у теперішніх умовах господарювання змушують постачальників шукати різноманітні шляхи для виконання взятих на себе зобов’язань у повному обсязі. Як у кожної проблеми, у наявних фактах потрапляння до освітніх закладів харчових продуктів низької якості може бути ряд об’єктивних і суб’єктивних причин.  У кожної з протилежних  у випадку з харчуванням сторін, зокрема батьків і постачальників, буде ціла низка аргументів на свій  захист, адже недопустимим є і харчування сумнівними продуктами дітей і проблемним забезпечення належного рівня якості продукції при наявному  істотному збільшенні  їх вартості.

Читайте також:  В Івано-Франківську терміново шукають донорів для 1-річного хлопчика

Широкого неоднозначного розголосу набули дослідження представниками батьківської громадськості порядку здійснення харчування безпосередньо у загальноосвітніх закладах.

У свою чергу ДП”Івано-Франківськстандартметрологія” в якості неупередженої кваліфікованої третьої сторони було направлено на розгляд до органів виконавчої влади та місцевого самоврядування інформацію про виявлені факти невідповідності  якісних показників досліджуваної продукції з закладів освіти з пропозиціями щодо подальшого врахування і періодичного відстеження показників якості при укладанні угод на закупівлю продукції.

Найоперативніше до розгляду питання ефективної організації харчування, наявних проблем та  розгляду  шляхів попередження фактів потрапляння невідповідної продукції до  загальноосвітніх і дошкільних навчальних закладів долучилось Управління освіти і науки виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради. Зокрема, на нарадах,  проведених на початку вересня, освітяни м.Івано-Франківська налагодили конструктивний діалог між  підприємцями, які надають послуги з організації харчування в закладах освіти, постачальниками продукції, батьківською громадськістю, фахівцями у галузі санітарної безпеки та підтвердження якості продукції.

З огляду на факти невідповідності якості продукції за результатами випробувань ДП”Івано-Франківськстандартметрологія”, наявні розбіжності у  баченні  батьківської громадськості та  підприємців ефективного механізму відстеження якості продуктів і організації процесу приготуванні їжі та з метою попередження фактів  використання для харчування учнів продукції неналежної якості , за ініціативи Управління освіти і науки м.Івано-Франківська, із залученням як експертів ДП”Івано-Франківськстандартметрологія”, так і батьківської громадськості, здійснюватимуться періодичні моніторинги якості продукції, що поставляється у заклади освіти міста.

Також, наголошено увагу підприємців на відповідальності  за якість і безпечність пропонованої ними продукції та  важливості співпраці та відкритості для батьківської громадськості.

Прес-служба ДП “Івано-Франківськстандартметрологія”

Шукайте деталі в групі Facebook